Συγκρούσεις για τον έλεγχο του αρχηγείου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ στη Γάζα, κοντά στο αρχηγείο υπηρεσιών ασφαλείας που ελέγχεται από τη Φατάχ.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το κτίριο, αν και αξιωματούχος της Φατάχ αρνήθηκε ότι απωλέσθη ο έλεγχός του.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 83 άνθρωποι, ενώ από τις νέες συγκρούσεις γίνεται λόγος για τραυματίες, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους, καθώς είναι αδύνατο να κυκλοφορήσουν τα ασθενοφόρα στην πόλη.

Οι μαχητές της Χαμάς εστιάζουν τις επιθέσεις τους στο αρχηγείο και στις υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να αποσπάσουν τον έλεγχό τους από τη Φατάχ. Ο εκπρόσωπος της Φατάχ, Τάουφικ Αμπού Χούσα, κατηγόρησε πάντως τους ισλαμιστές ότι εφαρμόζουν σχέδιο για να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη λωρίδα της Γάζας.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης σε κοινή συνεδρίαση τα κορυφαία κυβερνητικά όργανα για να αποφασίσει το μέλλον της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν η Φατάχ και η Χαμάς.

Σύμφωνα με σύμβουλο του παλαιστίνιου προέδρου, η συνεδρίαση θα υιοθετήσει μία οριστική στάση σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τη Χαμάς, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν αποφασιστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς προειδοποίησε ότι δε θα αποδεχτεί την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, απειλώντας μάλιστα να την αντιμετωπίσει ως δύναμη κατοχής.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι μια διεθνής δύναμη κατά μήκος των συνόρων ΓάζαςΑιγύπτου, όπου ένοπλοι Παλαιστίνιοι ανοίγουν σήραγγες για την παράνομη μεταφορά όπλων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης δύναμης της Χαμάς.
Πηγή: skai.gr