Συγκρατημένη αισιοδοξία στα παλαιστινικά εδάφη

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της υπό συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πρόκειται για το Δρα. Μοχάμεντ Σουμπάιρ, πρόεδρο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας μέχρι τον Αύγουστο. Ο 60χρονος φαρμακοποιός, που ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πρόσκειται μεν στη Χαμάς, αλλά δεν είναι μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της οργάνωσης. Ο πατέρας του υπήρξε ενεργό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γάζα, όμως ο ίδιος προτίμησε να διοχετεύσει την ενέργειά του στο ακαδημαϊκό πεδίο. Αν τα δημοσιεύματα επαληθευτούν και αν ο χαρισματικός Δρ. Σουμπάιρ αποδεχθεί την πρόκληση, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, βραχυπρόθεσμος στόχος της οποίας είναι να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στους Παλαιστινίους με την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία, το Μάρτιο.
Εκτιμάται ωστόσο ότι δε θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις πριν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς λάβει εγγυήσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο όποιος διορισμός θα οδηγήσει πράγματι σε επανάληψη της παροχής οικονομικής βοήθειας. Η Ουάσινγκτον ζητεί από τη νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων να εκπληρώσει τρεις όρους:
(α) να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ,
(β) να αποκηρύξει τη βία και
(γ) να σεβαστεί τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με το Ισραήλ στο παρελθόν.
Οι διαπραγματεύσεις των παρατάξεων γύρω από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας άρχισαν την Κυριακή και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Παρά τα εμπόδια και τις διαφωνίες (οι συνομιλίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης έχουν διακοπεί αρκετές φορές), αυτή τη φορά όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση της Χαμάς και η Φάταχ του Παλαιστινίου προέδρου πλησιάζουν σε μια ουσιαστική συμφωνία. Στην ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, το Σάββατο, ο Μαχμούντ Αμπάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέχρι το Δεκέμβριο. Παράλληλα, από το βήμα τεμένους στη Γάζα, ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πρόθυμος να απομακρυνθεί από την εξουσία αν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην άρση του οικονομικού αποκλεισμού - μια δήλωση που εγείρει ερωτηματικά, καθώς η απομάκρυνσή του με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θεωρούνταν δεδομένη εδώ και μέρες. Σε κάθε περίπτωση, από τις δηλώσεις διαφαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις.
Στη σκιά της αιματοχυσίας στην Μπέιτ Χανούν, η ατμόσφαιρα στους δρόμους της Γάζας κάθε άλλο παρά εύθυμη είναι. Οι συζητήσεις με τους ίδιους ανθρώπους που πριν από λίγους μήνες εξέλεξαν τη Χαμάς όμως, αποπνέουν μια κάποια αισιοδοξία. Οι κάτοικοι της περιοχής, το στίγμα της οποίας δίνουν χιλιάδες πράσινες σημαίες, δεν περιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει αυτομάτως όλα τους τα προβλήματα. Βλέπουν όμως ότι μια κυβέρνηση, αποτελούμενη από υπουργούς που δε λειτουργούν με βάση κομματικές ατζέντες, αλλά με στόχο την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στην παρούσα φάση, είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
Κατερίνα Αλεξανδρίδη
Γαζα

Πηγή: skai.gr