Συγκλονίζει η 14χρονη που έπεσε θύμα βιασμού και εκδικητικής πορνογραφίας

Πέρυσι, η Ρόουζ Καλέμπα έκανε μια δημοσίευση στο blog της, όπου εξιστορεί την εμπειρία που στιγμάτισε τη ζωή της, όταν βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών, και δημοσιεύτηκε βίντεο της κακοποίησης σε δημοφιλή ιστοσελίδα πορνό. 

Όπως ανφέρεται στο άρθρο του BBC, δεκάδες άνθρωποι στη συνέχεια της ήρθαν σε επαφή μαζί της για να δηλώσουν ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σήμερα.

Προειδοποίηση: Η ιστορία περιέχει σκληρές περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης.

Η νοσοκόμα στάθηκε στην πόρτα του δωματίου της Ρόουζ και της είπε με τρεμάμενη φωνή:

"Λυπάμαι γι’ αυτό που σου συνέβη. Η κόρη μου βιάστηκε επίσης."

Η Ρόουζ κοίταξε τη νοσοκόμα. Δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από 40 ετών, οπότε και η κόρη της πρέπει να είναι νεαρή, όπως και η Ρόουζ.

Όλοι αναφέρονταν στο περιστατικό ως «υποτιθέμενη» επίθεση. Με εξαίρεση τον πατέρα και τη γιαγιά της, οι περισσότεροι από τους συγγενείς της δεν την πίστευαν. Ο αστυνομικός που της πήρε κατάθεση ήταν εντελώς ανέκφραστος.

Η νοσοκόμα ήταν διαφορετική. «Με πίστεψε», είπε η Ρόουζ.

Ήταν ένα ψήγμα ελπίδας, ότι κάποιος αναγνώριζε και κατανοούσε τι είχε συμβεί σε αυτήν. Ένιωσε μια μικρή ανακούφιση.

Αλλά σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έβλεπαν τον βιασμό και δεν θα λάμβανε καμία συμπόνια.

Μια δεκαετία αργότερα, η Ρόουζ είναι πλέον 25, θυμάται σα να μην πέρασε μια μέρα, τη στιγμή που έπεσε θύμα επίθεσης δύο αντρών, οι οποίοι την οδήγησαν σε ένα σπίτι στην άλλη πλευρά της πόλης και τη βίασαν για 12 ώρες, ενώ ένας τρίτος άνδρας κινηματογράφησε την κακοποίηση.

Η Ρόουζ ήταν σοκαρισμένη, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ήταν άσχημα τραυματισμένη και μαχαιρωμένη στο αριστερό πόδι της, ενώ τα ρούχα της μέσα στα αίματα. Έχανε συνέχεια τις αισθήσεις της.

Κάποια στιγμή, ένας από τους άνδρες έβγαλε έναν φορητό υπολογιστή και έδειξε στη Ρόουζ βίντεο από επιθέσεις σε άλλες γυναίκες. 

Αργότερα οι άνδρες απείλησαν να την σκοτώσουν. Τότε η Ρόουζ άρχισε να μιλάει μαζί τους προκειμένου να την αφήσουν να φύγει και εκείνη δεν θα αποκάλυπτε την ταυτότητά τους.

Οι άνδρες, τελικά, την πέταξαν σε ένα δρόμο, περίπου μισή ώρα απόσταση από το σπίτι της.

Ο πατέρας της, Ρον και η υπόλοιπη οικογένειά της βρίσκονταν στο σαλόνι για φαγητό. Εμφανίστηκε μέσα στα αίματα προσπαθώντας να εξηγήσει τι συνέβη.

"Ο μπαμπάς μου κάλεσε την αστυνομία αμέσως, με παρηγορούσε, αλλά οι άλλοι είπαν ότι το προκάλεσα στον εαυτό μου περπατώντας αργά το βράδυ", λέει η Ρόουζ.

Στο νοσοκομείο, η Ρόουζ δέχτηκε μόνο αγένεια και απαξίωση από τον άνδρα γιατρό που την ανέλαβε και τον αστυνομικό που της πήρε κατάθεση.

Ο αστυνομικός την ρώτησε αν η πράξη ξεκίνησε συναινετικά. Η Ρόουζ έμεινε έκπληκτη. “Ήμουν αγνώριστη από το ξύλο που είχα φάει”.

Την επόμενη μέρα η Ρόουζ προσπάθησε να αυτοκτονήσει, καθώς δε μπορούσε να φανταστεί πώς θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή μετά από αυτό.

Λίγους μήνες αργότερα, ενώ χάζευε στο MySpace, βρήκε πολλούς ανθρώπους από το σχολείο της να μοιράζονται έναν σύνδεσμο, στον οποίο είχε επισημανθεί με ετικέτα. Ο σύνδεσμος οδηγούσε στο Pornhub. 

"Οι τίτλοι των βίντεο ήταν, έφηβη τρώει χαστούκια, έφηβη καταστρέφεται και έφηβη λιποθυμάει." Ένας σύνδεσμος, μάλιστα, είχε πάνω από 400.000 προβολές", είπε η Ρόουζ.

“Το να βλέπω τον εαυτό μου να πέφτει θύμα κακοποίησης ενώ ήμουν λιπόθυμη ήταν το χειρότερο.”, είπε η Ρόουζ.

Από τη στιγμή που η μισή οικογένειά της δεν την υποστήριζε αποφάσισε να μην τους πει τίποτα για τα βίντεο.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από τους συμμαθητές της στο σχολείο είχαν δει τα βίντεο.

“Δέχτηκα bullying. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι το προκάλεσα. Οι άνθρωποι το έχουν ευκολότερο να κατηγορούν το θύμα", λέει.

Η Ρόουζ έστειλε στο Pornhub πολλές φορές μέσα σε έξι μήνες, το 2009, για να ζητήσει την κατάργηση των βίντεο.

"Έστειλα το Pornhub ικετεύοντας μέσα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γράφωντάς τους: "Σας παρακαλώ, είμαι ανήλικη, αυτό ήταν επίθεση, παρακαλώ να το κατεβάσετε".

Παρόλα αυτά δεν έλαβε απάντηση και τα βίντεο παρέμειναν στην ιστοσελίδα.

Άρχισε να απομονώνεται από τον έξω κόσμο, καθώς φοβόταν ότι όλοι θα είχαν δει τον βιασμό της. Αναρωτιόταν αν οι κακοποιοί είχαν ξεφύγει, αν είχαν ικανοποιηθεί με το κακό που της προκάλεσαν. Δεν άντεχε να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέπτη, βούρτσιζε τα δόντια της στο σκοτάδι για να μην βλέπει τον εαυτό της στον καθρέπτη. 

Μέχρι που μια μέρα της ήρθε μια ιδέα.

Δημιούργησε μια νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρουσίαζε τον εαυτό της ως δικηγόρο και έστειλε στο Pornhub ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απειλεί νομικά.

"Μέσα σε 48 ώρες τα βίντεο εξαφανίστηκαν", είπε η Ρόουζ.

Λίγους μήνες αργότερα με τη βοήθεια της ψυχολόγου της έκανε καταγγελία στην αστυνομία για τα βίντεο.

Οι δικηγόροι των κακοποιών ισχυρίστηκαν ότι η Ρόουζ είχε συναινέσει στο σεξ και οι άνδρες κατηγορήθηκαν εν τέλει για "συνεισφορά στην παραβατικότητα ανηλίκου" και έλαβαν ανασταλτική ποινή.

Η Ρόουζ και η οικογένειά της δεν είχαν την αντοχή ή τους πόρους για να πολεμήσουν περισσότερο.

Ο πατέρας της Ρόουζ, Ρον έμαθε για τα βίντεο στο Pornhub το 2019, από ένα blog στο οποίο η Ρόουζ είχε μοιραστεί την εμπειρία της από την κακοποίηση. Δεν είχε ιδέα ότι ο βιασμός της κόρης του είχε προβληθεί από τόσους πολλούς ανθρώπους, ούτε ότι οι άνθρωποι στο σχολείο της είχαν χλευαστεί γι 'αυτό.

Τα προηγούμενα χρόνια η Ρόουζ είχε εξαφανιστεί εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μέρα το 2019, είδε κάποιες δημοσιεύσεις για το Pornhub, στις οποίες οι άνθρωποι το επαινούν για τη δωρεά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, παρέχοντας 25.000 δολάρια σε υποτροφίες για γυναίκες που επιθυμούν να εισέλθουν στην τεχνολογική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την Pornhub, το 2019 υπήρχαν 42 δισεκατομμύρια επισκέψεις στον ιστότοπό της, μια αύξηση 8,5 δισ. από το προηγούμενο έτος, με ημερήσιο μέσο όρο περίπου 115 εκατ. ευρώ και 1200 αναζητήσεις ανά δευτερόλεπτο.

Τότε αποφάσισε να μοιραστεί στο blog λεπτομερώς το πώς το Pornhub έκανε “τα στραβά μάτια” όταν τους ζήτησε να κατεβάσουν το βίντεο της κακοποίησής της. Δεκάδες γυναίκες και μερικοί άνδρες απάντησαν στη δημοσίευσή της, λέγοντας ότι στο site εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν τους ίδιους να κακοποιούνται σεξουαλικά.

Σε δήλωση στο BBC, το Pornhub είπε: “Αυτές οι τρομακτικές καταγγελίες είναι από το 2009, αρκετά χρόνια πριν από την απόκτηση του Pornhub από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, οπότε δεν έχουμε πληροφορίες για το πώς χειριζόταν εκείνη την εποχή. Το Pornhub εφαρμόζει συνεχώς αυστηρή πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση μη εξουσιοδοτημένου και παράνομου περιεχομένου, ως μέρος της δέσμευσής μας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η εταιρεία απασχολεί το Vobile, ένα state-of-the-art λογισμικό δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο ανιχνεύει τυχόν νέες μεταφορτώσεις που σχετίζονται με μη εξουσιοδοτημένο υλικό και βεβαιώνεται ότι το αρχικό βίντεο δεν επιστρέφει στην πλατφόρμα."

Το Pornhub εισήγαγε μια ετικέτα σήμανσης για ακατάλληλο περιεχόμενο το 2015, αλλά ιστορίες για βίντεο κακοποίησης στον ιστότοπο συνεχίζουν να εμφανίζονται.

"Αυτό που συνέβη στη Ρόουζ το 2009 εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα σε αρκετούς ελεύθερους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους - και όχι μόνο στο Pornhub," λέει η Κέιτ Άιζακς από το Not Your Porn, μια ομάδα που ερευνά χώρους πορνογραφίας.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους αδίστακτους, μικρότερους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους που έχουν δημιουργηθεί από ιδιώτες, αλλά μεγάλοι εμπορικοί χώροι όπως το Pornhub πρέπει να κρατηθούν υπόλογοι".

Η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία, η οποία είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης που βασίζεται στην εικόνα, αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2015. Ο νόμος την ορίζει ως "το μοίρασμα ιδιωτικών, σεξουαλικών υλικών, είτε φωτογραφιών είτε βίντεο, χωρίς τη συγκατάθεσή των ατόμων που προβάλλονται με σκοπό να προκαλέσουν βλάβη ή εκφοβισμό". Τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο ετών. Ωστόσο, οι πλατφόρμες που μοιράζονται αυτό το περιεχόμενο δεν έχουν βρεθεί υπόλογες μέχρι στιγμής.

"Το πιο ισχυρό όπλο ενός βιαστή είναι η σιωπή μας", λέει η Άιζακς.
 

Πηγή: BBC