Συγκίνηση, αλλά και έκπληξη

Οι δέκα αρχηγοί κυβερνήσεων που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης από το 1906 και μετά

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Ρόμπερτ Γκιμπς ήταν ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στο Λευκό Οίκο και ξύπνησε τον αμερικανό πρόεδρο λίγο πριν από τις 06:00 τοπική ώρα για να του ανακοινώσει ότι του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται, «ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ταπεινότητα την επιλογή του από την επιτροπή απονομής των Νόμπελ».

Από την πλευρά του ο ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντέιβιντ Άξελροντ δεν έκρυψε την έκπληξή του για την επιλογή του προσώπου. «Ήταν μια αναπάντεχη τιμή για τον πρόεδρο και μια επιβεβαίωση του έργου του όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η κλιματική αλλαγή», σχολίασε στο NSNBC ο Άξελροντ.

Να σημειωθεί ότι στον Ομπάμα δεν έγινε ως είθισται το παραδοσιακό τηλεφώνημα από την επιτροπή απονομής των Νόμπελ. «Δεν πρέπει κανείς να ξυπνήσει έναν πρόεδρο στο μέσον της νύχτας», διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιτροπής απονομής των Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ.

Παράλληλα ο Γιάγκλαντ, αρνήθηκε τους υπαινιγμούς των δημοσιογράφων ότι ο αμερικανός πρόεδρος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης πολύ πρόωρα, λέγοντας ότι «η βράβευση έγινε ως αναγνώριση όλων όσα έκανε τον προηγούμενο χρόνο».

Η επιτροπή δήλωσε ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στο όραμα του Ομπάμα και στην προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», ενώ δηλώνει ότι «δημιούργησε νέα διεθνή πολιτική για το κλίμα».

Υπερήφανοι για τον Ομπάμα δήλωσαν ότι αισθάνονται οι συγγενείς του αμερικανού προέδρου στην Κένυα. «Είμαστε πολύ περήφανοι για το βραβείο για τον Μπαράκ. Είναι μια μεγάλη τιμή», δήλωσε ο θείος του Σαΐντ Ομπάμα, ο οποίος ζει στο χωριό Κογκέλο στη δυτική Κένυα μαζί με τη θετή γιαγιά του Ομπάμα, Σάρα.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί πράγματι άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα στην λαμπρή δημόσια σταδιοδρομία σου και αναγνώριση της συμβολής σου στο καλό της ανθρωπότητας», αναφέρει παράλληλα ο κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραλάβει ο ίδιος προσωπικά το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, στην τελετή που θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκιμπς.

Βιάστηκαν

Η βράβευση του αμερικανού προέδρου κρίθηκε ως πολύ βιαστική από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο το 1983 με το Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δεν έκρυψε την έκλπληξή του.

«Ποιος, ο Ομπάμα; Τόσο γρήγορα; Πολύ γρήγορα! Δεν είχε τον χρόνο να κάνει κάτι. Προς το παρόν το μόνο που κάνει είναι προτάσεις», δήλωσε ο Βαλέσα σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόωρη χαρακτήρισε τη βράβευση Ομπάμα και η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. «Ο Ομπάμα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του και πολύ δουλειά να κάνει μέχρι να αξίζει μια επιβράβευση», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Για πρόωρη απόφαση έκανε λόγο και το Ιράν. "Αν η απονομή του βραβείου ενθαρρύνει την απόρριψη της πολεμοχαρούς και μονομερούς πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη δημιουργία μιας προσέγγισης βασισμένης στην ειρήνη, τότε δεν αντιτασσόμαστε", προσέθεσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί.

Οι Ταλιμπαν στο Αφγανιστάν διακωμώδησαν τη βράβευση του Ομπάμα με το Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας ότι μάλλον θα έπρεπε να του απονεμηθεί το Νόμπελ της βίας.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ δήλωσε ότι είναι παράλογο να απονέμεται ένα βραβείο για την ειρήνη στον άνθρωπο που έστειλε 21.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Αλλά και ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης, Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, από την Αργεντινή, ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα της προάσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξέφρασε την έκπληξή του για τη βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε ότι βρίσκεται στην κορυφή μιας χώρας που διαπράττει "τις περισσότερες επιθέσεις στον κόσμο".

Για "θλιβερή απόφαση" έκανε λόγο η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1976, Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, η οποία κατάγεται από την Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: skai.gr