Κλείσιμο

Σχόλια του βελγικού Τύπου για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα

Τη διάψευση των προβλέψεων περί κατάκτησης του δήμου της Αμβέρσας από το ακροδεξιό κόμμα, Φλάαμς Μπελάνγκ, υπογραμμίζει ο βελγικός Τύπος, μια μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, ενώ παράλληλα επισημαίνονται οι απώλειες που υπέστη το κυβερνών κόμμα Φιλελευθέρων, του πρωθυπουργού Γκι Βέρχοφσταντ.
"Ο Γιάνσενς σταματά το Φλάαμς Μπελάνγκ» είναι ο τίτλος των φλαμανδικών εφημερίδων, «Ντε Σταντάαρτ» και «Λάατστε Νιουζ». Ειδικότερα, η «Λάατστε Νιουζ» χαιρετίζει τον «θρίαμβο» του σοσιαλιστή Πατρίκ Γιάνσενς στο δήμο της Αμβέρσας, ο οποίος κατακτώντας πάνω από το 35% των ψήφων, γκρέμισε τις ελπίδες του Φλάαμς Μπελάνγκ και του εκπροσώπου της Φιλίπ Ντεουίντερ να κατακτήσει το δήμο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Βελγίου.
Ωστόσο, λιγότερο ενθουσιώδης σε σχέση με τις φλαμανδικές εφημερίδες, εμφανίζεται η γαλλόφωνη εφημερίδα «Σουάρ», η οποία επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι και τόσο ανακουφιστικά. «Η δημοκρατία αναπνέει, αλλά δεν μπορεί να βυθιστεί σε ευφορία», υπογραμμίζει η «Σουάρ», ενώ σε άρθρο της η αρχισυντάκτριά της, Μπεατρίς Ντελβό τονίζει πως «η Αμβέρσα αξίζει κάτι καλύτερο από την άκρα δεξιά».
Εξάλλου, η φλαμανδόφωνη «Σταντάαρτ» επισημαίνει το αβέβαιο μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Γκι Βέρχοφσταντ, μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Η «Σταντάαρτ» υπογραμμίζει πως το Κόμμα των Φιλελευθέρων (VLD) του πρωθυπουργού Βέρχοφσταντ βγήκε «αποδυναμωμένο», σε αντίθεση με τον βασικό του αντίπαλο, το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Φλάνδρας (CDV).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Βέλγιο, τους περισσότερους ψήφους στη Φλάνδρα απέσπασε το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με 32%, ενώ το VLD, το κόμμα του πρωθυπουργού Βέρχοφσταντ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 19% των ψήφων.
Τέλος, στο δήμο της Αμβέρσας, πρώτο αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πατρίκ Γιάνσενς, με ποσοστό ψήφων 35,28%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Φλάαμς Μπελάνγκ απέσπασε, τελικά, το 33,5% των ψήφων, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο από το 33% που είχε λάβει στις δημοτικές εκλογές του 2000.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr