Σχοινάς σε ΣΚΑΪ για μεταναστευτικό σύμφωνο: Έμφαση σε ικανοποίηση αιτημάτων χωρών που ζητούν αλληλεγγύη (vid)

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν έχουμε ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως η ΕΕ με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να ικανοποιείται το αίτημα των χωρών που αιτούνται αλληλεγγύη.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά στο τραπέζι υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο και έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια συγκερασμού των προσδοκιών και των απόψεων των κυβερνήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στο μεταναστευτικό, «η επιθυμία του άλλου είναι το πρόβλημα του δίπλα».

«Έχουμε βρει μια παραμετροποιημένη λύση η οποία θα παρέχει την απαραίτητη αλληλεγγύη σε όλες τις χώρες της πρώτης υποδοχής που την χρειάζονται», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, το νέο σχέδιο της Ευρώπης για την μετανάστευση δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δεδομένο ότι θα ευνοήσει χώρες, που δεν είναι θετικά διακείμενες ως προς το να υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να διαλέξουν την πιο συμφέρουσα για αυτές λύση ενδεχομένως επιβαρύνοντας περισσότερο τις χώρες υποδοχής.

«Στο νέο σύστημα της μόνιμης, αποτελεσματικής και εξασφαλισμένης αλληλεγγύης θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να ικανοποιήσουμε το αίτημα των χωρών που ζητούν αλληλεγγύη» τόνισε προσθέτοντας πως εάν αυτό για τον οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτό, η ΕΕ θα έχει την δυνατότητα να παρέμβει ως έσχατος κριτής και με μια πράξη νομική να επιβάλλει το ποσοστό αλληλεγγύης που μας λείπει.

«Είναι έτσι φτιαγμένο το νέο σύστημα αλληλεγγύης ώστε να μην επαφίεται στην καλή θέληση των όσων προαιρούνται να συμμετάσχουν» ανέφερε προσθέτοντας πως πρόκειται για σύστημα φτιαγμένο προς όφελος του κράτους που αιτείται αλληλεγγύη.

Πηγή: skai.gr