Σχέσεις με Αλ Κάιντα «δείχνει» το τηλέφωνο του δράστη της επίθεσης σε βάση στη Φλόριντα

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε μια αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο είχε «σημαντικούς δεσμούς» με την Αλ Κάιντα «ακόμη και πριν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Σαουδάραβας εκπαιδευόμενος πιλότος, ανθυποσμηναγός Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι, 21 ετών, πυροβόλησε στις 6 Δεκεμβρίου στη βάση Πενσακόλα της Φλόριντα, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας οχτώ ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο Αλσαμράνι βρισκόταν στη βάση στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είχε ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς με τους ξένους συμμάχους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία απέδειξε ότι ο δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από τουλάχιστον το 2015 και ότι η επίθεσή του ήταν «αποτέλεσμα πολυετούς προγραμματισμού και προετοιμασίας», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δράστης της επίθεσης στην αεροπορική βάση στη Φλόριντα, Μοχάμεντ Αλσαρμράνι

Το FBI προσπαθούσε εδώ και μήνες να σπάσει την κρυπτογράφηση στο κινητό τηλέφωνο του δράστη ώστε να κατανοήσει τα κίνητρά του αλλά και να διαπιστώσει αν είχε κάποια διασύνδεση με γνωστές τρομοκρατικές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να παράσχει αποδείξεις για την εμπλοκή της. Λίγες μέρες αργότερα η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι «εξουδετέρωσε» τον αρχηγό της AQAP, Κασίμ αλ Ρίμι.

Ο δράστης είχε αναρτήσει επικριτικά σχόλια για τους πολέμους των ΗΠΑ και αναπαρήγαγε δηλώσεις του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Αλσαμράνι είχε επισκεφθεί στη Νέα Υόρκη το μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και είχε αναρτήσει αντιαμερικανικά, αντιισραηλινά και τζιχαντιστικά μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και δύο ώρες πριν εξαπολύσει την επίθεση.

Τελειώνει και η κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης με την Apple

Οι νέες αποδείξεις που ανακάλυψε το FBI στο κινητό τηλέφωνο του Σαουδάραβα σηματοδοτούν και το τέλος της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και της εταιρείας Apple Inc. Ο υπουργός κατηγορούσε την εταιρεία ότι δεν βοήθησε το FBI να «ξεκλειδώσει» το τηλέφωνο, κάτι που η Apple διέψευδε κατηγορηματικά.

Ο Μπαρ έχει επίσης δηλώσει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν είχε κάποια έγκαιρη προειδοποίηση για την επίθεση. Τον Ιανουάριο ωστόσο η Σαουδική Αραβία απέσυρε τους υπόλοιπους 21 εκπαιδευόμενους από το αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα αφού από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από αυτούς είχαν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή είχαν λογαριασμούς με ισλαμιστικό, εξτρεμιστικό ή αντιμαερικανικό περιεχόμενο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ