Κλείσιμο

Σχεδόν 8.000 πρόσφυγες καταγράφονται ημερησίως

Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποχρεώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες περιοχές. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις πόλεις τους υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια από 50 χώρες. «Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τους πρόσφυγες μία από τις μεγαλύτερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον κόσμο», τονίζει η η Ελίζαμπεθ Ράσμουσεν, υπεύθυνη του προγράμματος βοήθειας στους πρόσφυγες του «C.N.R.».
«Πρωταθλήτρια» στον αριθμό των προσφύγων είναι η Αφρική καθώς στην συγκεκριμένη ήπειρο οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια. Μόνο στο Σουδάν, ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια και τα 1,3 εκατομμύρια από αυτά είναι από την περιοχή του Νταρφούρ επισημαίνεται στην έκθεση του C.N.R.
Χώρες με μεγάλο αριθμό προσφύγων είναι η Κολομβία με 3,3 εκατομμύρια, το Κονγκό με 2,3 εκατομμύρια, η Ουγκάντα με 2 εκατομμύρια και το Ιράκ με 1 εκατομμύριο.
Οι πρόσφυγες στερούνται κάθε βοήθειας λόγω της ανυπαρξίας ενός διεθνούς συστήματος προστασίας, τονίζεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι το 2004 τα τρία τέταρτα των προσφύγων δεν έλαβαν την κατάλληλη βοήθεια από τις αρχές της χώρας τους και το 50% από αυτούς αντιμετωπίζει την αδιαφορία ή και την εχθρότητα ακόμη των κυβερνήσεών.
Πηγή: skai.gr