Σχεδόν 18 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές

Η σκηνή επαναλαμβάνεται λίγο-πολύ παντού στις ΗΠΑ: μεγάλες ουρές ψηφοφόρων περιμένουν υπομονετικά μπροστά στα εκλογικά τμήματα για να συμμετάσχουν πρόωρα στις προεδρικές εκλογές, τόσο λόγω των εκκλήσεων των Δημοκρατικών, όσο και εξαιτίας του φόβου που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Πάνω από 17,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, μέσω ταχυδρομείου ή διά ζώσης, κατά νεότερα δεδομένα του US Elections Project, που ενημερώθηκαν χθες Πέμπτη.

Πρόκειται για ρεκόρ σε αυτή την ψηφοφορία, με φόντο τη μεγάλη πόλωση μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία την 3η Νοεμβρίου, και του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν, τον οποίοι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο φέρουν να προηγείται.

Στην Άιοβα, μεσοδυτική πολιτεία όπου διεξήχθη προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου προχθές Τετάρτη, μπορεί κανείς να ψηφίσει από την 5η Οκτωβρίου και ως χθες Πέμπτη, το είχαν κάνει ήδη πάνω από 325.000 εκλογείς, σύμφωνα με το Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Στη Νιούτον, μικρή πόλη στην κομητεία Τζάσπερ, η κινητοποίηση είναι οφθαλμοφανής. «Το 2016, είχαμε 8.200 (πολίτες που ψήφισαν πρόωρα) στην κομητεία και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έχουμε ήδη 8.000, επομένως θα σπάσουμε ρεκόρ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Πάροτ, αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα.

Ορισμένοι ψηφοφόροι, όπως ο Τζεφ Μάκι, προτίμησαν να μην ψηφίσουν επιστολικά, φοβούμενοι ότι οι ψήφοι τους δεν θα έχουν φθάσει έγκαιρα για να καταμετρηθούν.

«Για να είμαι σίγουρος ότι η ψήφος μου μετράει, θέλησα να ψηφίσω διά ζώσης πρόωρα», είπε ο 44χρονος ασφαλιστικός πράκτορας, οπαδός της συντηρητικής παράταξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην πολιτεία αυτή το 2016.

Αν και η δυναμική προς το παρόν μοιάζει να ευνοεί τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμη κριθεί, προειδοποιεί ο καθηγητής Μάικλ Μακντόναλντ, στέλεχος του Elections Project.

«Έχουμε προειδοποιήσει πως η μεγάλη ροπή της ψήφου στους Δημοκρατικούς σε αυτό το στάδιο δεν είναι ένδειξη πως ο κ. Μπάιντεν έχει κερδίσει εκ των προτέρων», συνεχίζει, «είναι πολύ πιθανό πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε να ψηφίσουν κατά μεγάλους αριθμούς διά ζώσης» την ημέρα των εκλογών.

Συνολικά, 43 πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν εγκαταστήσει συστήματα τα οποία επιτρέπουν οι πολίτες να ψηφίσουν πρόωρα. Έχουν παραγγελθεί η σταλεί ήδη σχεδόν 75 εκατομμύρια επιστολικά ψηφοδέλτια, υπερδιπλάσια από τα 33 εκατομμύρια του 2016, κι έχουν εγκατασταθεί ειδικά ταχυδρομικά κουτιά και σημεία συγκέντρωσης.

Τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση των ψηφοφόρων, που φοβούνται πως θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό εάν πάνε στα κατάμεστα εκλογικά τμήματα να ψηφίσουν την 3η Νοεμβρίου.

Στο Τέξας, η κομητεία Χάρις, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μητρόπολη Χιούστον, έχει καταγράψει ρεκόρ ψήφων αφότου άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα την Τρίτη. Σύμφωνα με τα ακόμη προκαταρκτικά στοιχεία, 128.186 άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν από την πρώτη μέρα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνολικά πάνω από 525.000 ψηφοδέλτια κατατέθηκαν, διά ζώσης ή μέσω ταχυδρομείου, μέσα σε δύο ημέρες.

Στην Τζόρτζια, το Elections Project έχει καταμετρήσει 916.000 πολίτες που ψήφισαν εκ των προτέρων, ορισμένοι εκ των οποίων χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από δέκα ώρες για να εκπληρώσουν το εκλογικό τους καθήκον.

Η πρόωρη ψηφοφορία άρχισε χθες Πέμπτη και στη Βόρεια Καρολίνα, όπου και τα δύο στρατόπεδα κινητοποιούν τους οπαδούς τους.

Η Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάντεν, αναγκάστηκε να κάνει ψηφιακά προεκλογική ομιλία αφού ακύρωσε το ταξίδι της στην Άσβιλ προληπτικά, αφού δύο μέλη του περιβάλλοντός της διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκανε περιοδεία στη Γκρίνβιλ, όπου υποσχέθηκε στους οπαδούς του ένα «μεγάλο, όμορφο κόκκινο κύμα», αναφερόμενος στο χρώμα του GOP.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε για νιοστή φορά τις επιστολικές ψήφους, που θα οδηγήσουν φέτος κατ’ αυτόν σε «νοθεία έκτασης άνευ προηγουμένου» υπέρ του αντιπάλου του.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως υπήρξαν παρατυπίες μεγάλου εύρους με τις επιστολικές ψήφους σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ