Σχέδιο αναγνώρισης του Κοσόβου

Το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου θα διευθετηθεί την άνοιξη του 2008 αναφέρει η εφημερίδα \Βετσέρνιε Νόβοστι\ του Βελιγραδίου, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές από τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλες.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη για τις επόμενες κινήσεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου προς την κατεύθυνση ανεξαρτητοποίησης, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η αμερικάνικη διπλωματία, αναφέρει η σερβική εφημερίδα, ανέλαβε να αποτρέψει την πολιτική ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία στις αρχές του Δεκεμβρίου όπως αναγγέλλεται.

Η Μεγάλη Βρετανία, παράλληλα, θα προωθήσει την επίσπευση των διαδικασιών αντικατάστασης της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) από ευρωπαϊκή αποστολή. Οι Βρετανοί, γράφει η \Νόβοστι\, αναζητούν τρόπο να εντάξουν την αλλαγή αυτή στο πλαίσιο της υπάρχουσας διακήρυξης 1244 του 1999, αφού όπως εκτιμάται, η Ρωσία θα αποτρέψει την ψήφιση νέας διακήρυξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να προετοιμάσει το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, να υπάρξει κοινή απόφαση για αναγνώριση του Κοσόβου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και από γαλλικές διπλωματικές πηγές, ενώ, ανακεφαλαιώνοντας, εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, όπως δρομολογούνται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, θα έχουν την ακόλουθη σειρά: μέχρι το Μάιο θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της UNMIK από ευρωπαϊκή αποστολή, τον Απρίλιο του 2008 η βουλή του Κοσόβου θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία, θα ακολουθήσει η άμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και μερικούς μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, το ίδιο θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr