Σχέδια δολοφονίας από ισλαμιστές

Τη σύλληψη πολλών ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα για τον σχεδιασμό δολοφονικής επίθεσης ενός από τους δώδεκα σκιτσογράφους της μεγάλης εφημερίδας Jyllands-Posten, ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία της Δανίας.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα, είχε δημοσιεύσει το 2005 τα σκίτσα του Μωάμεθ. Η δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της Δανίας και της Jyllands-Posten.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Γιάκομπ Σαρφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία πραγματοποίησε τη νύχτα αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Ααρχους σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία "για να αποτραπεί μια δολοφονία που συνδέεται με την τρομοκρατία".

Το σχέδιο ματαιώθηκε έπειτα από μακρά παρακολούθηση, είπε χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητες και τις εθνικότητες των συλληφθέντων, ούτε την ταυτότητα του σκιτσογράφου υποψήφιου θύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της Jyllands-Posten, πρόκειται για τον Κούρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος σχεδίασε το γνωστό σκίτσο του Μωάμεθ που φορά ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας με αναμμένο φυτίλι.

Ο 73χρονος σκιτσογράφος και η σύζυγός του Γκίτε βρίσκονταν τους τρεις τελευταίους μήνες υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και ήταν υποχρεωμένοι να αλλάζουν συχνά τόπο κατοικίας μετά την ανακάλυψη σχεδίου επίθεσης εναντίον τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχέδια για την απόπειρα δολοφονίας ήταν συγκεκριμένα, εκπονήθηκαν από δανούς πολίτες και αλλοδαπούς και είχαν ως στόχο τη δολοφονία του σκιτσογράφου στο σπίτι του.
Πηγή: skai.gr