«Στροφή» της Gazprom στην παροχή φυσικού αερίου «άδειασε» αρκετές ευρωπαϊκές χώρες

Αλλαγές παρατηρούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας upstreamonline.com, στην «στόχευση» της εταιρείας Gazprom, η οποία φαίνεται πως αύξησε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη τελευταία δήλωση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου αλλά και βάσει των δεδομένων από τους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης, η εταιρεία φέρεται να αρνήθηκε την παροχή φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις ορισμένων χωρών.  Όπως αναφέρουν πολλοί παρατηρητές από το εξωτερικό, η παραπάνω κίνηση θεωρείται από πολλούς ως «αντίποινα» για την αντίθεση στον υποθαλάσσιο αγωγό εξαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία, Nord Stream 2.

Παρόλ' αυτα η εταιρεία έχει επανειλημμένα τονίσει πως εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει την παραγωγή για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Στην τελευταία έκθεσή της η Gazprom ανέφερε ότι η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 18,4% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε περισσότερα από 298 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ισχυρίστηκε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23%, ή 21,7 Bcm, στα 115,3 Bcm, αν και αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομερώς αυτήν την αύξηση. Όμως από τα δεδομένα από δύο γερμανικούς αερομεταφορείς, την Opal και τη NEL, προέκυψε μια μικρή πτώση των εξαγωγών της Gazprom κατά περίπου 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Η Opal και η NEL διαχειρίζονται τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ο οποίος είναι σήμερα η μεγαλύτερη διαδρομή εφοδιασμού της Gazprom προς τη βόρεια Ευρώπη.

Οι στατιστικές που παρείχε ένας άλλος φορέας εκπομπής, ο Gascade, ο οποίος λαμβάνει ρωσικό αέριο στα σύνορα Πολωνίας-Γερμανίας από τον αγωγό Yamal, αποκάλυψε ότι η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές προς τη Γερμανία κατά μόλις 3,6 Bcm μέσω αυτής της διαδρομής. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από την κρατική εταιρεία μετάδοσης της Ουκρανίας, Operator GTS Ukrainy, δείχνουν ότι η Gazprom μείωσε τις μεταφορές της  προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης κατά 4,2 Bcm σε 25,6 Bcm μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου έναντι του 2020.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο γεγονός πως η ρωσική εταιρεία δεν αποκάλυψε τους όγκους αερίου που προμηθεύει μέσω των υποθαλάσσιων αγωγών Blue Stream και TurkStream στην Τουρκία, από όπου το ρωσικό αέριο «φεύγει» σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.Ωστόσο, ανέφερε ότι οι παραδόσεις στην Τουρκία διπλασιάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των προμηθειών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτές οι τρεις χώρες δεν είναι σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Gazprom έστειλε μόλις 5,8 Bcm στις προαναφερθείσες χώρες το 2019, σύμφωνα με τη θυγατρική της Gazprom Export.Πρακτικά αυτό αφήνει την Τουρκία και την Κίνα να απορροφήσουν τις περισσότερες αυξητικές εξαγωγές φέτος, όπως ανέφερε η Gazprom.

Πηγή: skai.gr