Στρατιώτες οδηγοί σε βυτιοφόρα στη Βρετανία - Παρατείνεται η βίζα για νέους ξένους οδηγούς

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Πίσω από το τιμόνι βυτιοφόρων θα βρεθούν από τη Δευτέρα Βρετανοί στρατιώτες ώστε να αυξηθούν οι παραδόσεις καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, όπου για ένατη ημέρα σχηματίζονται ουρές οχημάτων.

Οι σημαντικές ελλείψεις οδηγών βυτιοφόρων έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε καύσιμα σε πολλά πρατήρια της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Πετρελαίου Μπράιαν Μάντερσον δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι γενικά η κατάσταση στα πρατήρια έχει βελτιωθεί, καθώς έχει υποχωρήσει κάπως η ζήτηση, αλλά σημείωσε πως σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση «παραμένει κρίσιμη».

Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, είπε ο ίδιος.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία του Συνδέσμου, πλέον το 16% των πρατηρίων έχει ξεμείνει από καύσιμα, σε σύγκριση με το 27% των προηγούμενων ημερών. Ένα πρόσθετο 16% των πρατηρίων έχει μόνο έναν τύπο καυσίμου, είτε αμόλυβδη βενζίνη είτε ντίζελ.

Ο κ. Μάντερσον επιβεβαίωσε πως στρατιώτες ολοκληρώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο την εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να αναλάβουν παραδόσεις καυσίμων από τη Δευτέρα.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, συνολικά 200 στρατιώτες θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Escalin, ώστε να καλύψουν «κρίσιμα κενά». Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο είχε αναπτυχθεί για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε καύσιμα στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε πως η κατάσταση «σταθεροποιείται» και ότι η ανάπτυξη στρατιωτών γίνεται ως προληπτικό μέτρο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνει την αρχικά τρίμηνη διάρκεια της έκτακτης βίζας εργασίας που θα χορηγηθεί σε 5.000 οδηγούς οχημάτων βαρέως φορτίου από το εξωτερικό.

300 από αυτές τις βίζες θα διατεθούν «αμέσως» και θα έχουν ισχύ έως το τέλος Μαρτίου. Οι υπόλοιπες 4.700 θα χορηγηθούν από τα τέλη Οκτωβρίου με ισχύ έως το τέλος Φεβρουαρίου.