Stratfor: To 2019 καθορίζεται από τον ανταγωνισμό Ρωσίας-ΗΠΑ-Κίνας

Τις παγκόσμιες τάσεις στο εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια, την διπλωματία και την πολιτική για το 2019 δημοσιοποίησε η αμερικανική πλατφόρμα Stratfor.

Στον σημερινό κόσμο τα έθνη διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο από αέρος, θαλάσσης, γης αλλά και στον κυβερνοχώρο. Η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει χώρες και ηπείρους πιο κοντά με αποτέλεσμα τα σύνορα και τα εμπόδια στον χάρτη να έχουν καταστεί, τρόπον τινά, παρωχημένα. Τώρα τα γεγονότα σε μία περιοχή μπορεί εύκολα να έχουν επιπτώσεις σε μία άλλη, ορισμένες φορές ακόμη και σε όλο τον πλανήτη.

Το Stratfor εξετάζει όλα τα γεγονότα που αναμένεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων παγκοσμίως κατά την διάρκεια του 2019.

Πιο συγκεκριμένα η αμερικανική πλατφόρμα προβλέπει ότι:

• Μία μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας θα αυξήσουν την κούρσα εξοπλισμών και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στον κυβερνοχώρο. Η παγκόσμια διακυβέρνηση γύρω από αυτές τις αυξανόμενες απειλές θα αποδειχθεί αόριστη καθώς οι διαιρέσεις βαθαίνουν στο διεθνές σύστημα.

• Καθώς οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν την στρατηγική επίθεση εναντίον της Κίνας με επιπλέον δασμούς και ρυθμιστικά εμπόδια, κυρώσεις, ενισχυμένη στήριξη στην Ταϊβάν, προκλήσεις στην θάλασσα της Νότιας Κίνας το Πεκίνο θα στηριχθεί στο βαρύ οικονομικό του πλεονέκτημα προκειμένου να διαλύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

• Μία αναμέτρηση του Λευκού Οίκου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα μπορούσε να αμαυρώσει την διαδικασία διευθέτησης των διαφορών και να αναγκάσει τις χώρες να επιστρέψουν σε μία λιγότερο προβλέψιμη διμερή τροχιά προκειμένου να επιλύσουν τις εμπορικές προστριβές τους.

• Καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώνονται υπό το βάρος των κυρώσεων, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί. Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει έναν επιβραδυμένο ρυθμό ανάπτυξης το 2019, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παραμείνουν ιδιαίτερα αντιδραστικές στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου προκειμένου να εμποδίσουν μία απότομη πτώση των τιμών. Την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές καθώς οι ΗΠΑ κερδίζουν την θέση τους ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου για το 2019.

«Πονοκέφαλος» η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τους μεσαίους παίκτες


Το Stratfor υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας θα ενισχυθεί μέσα στο 2019. Ο Λευκός Οίκος θα αυξήσει τις προσπάθειες του να περιορίσει την άνοδο της Κίνας σε μία σειρά στρατηγικούς τομείς. Το Πεκίνο θα δεχθεί χτυπήματα αλλά η Κίνα έχει ακόμη τα μέσα και περισσότερο το κίνητρο να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα της και τις προσπάθειες της για να επιτύχει ισοτιμία με τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλατφόρμα προβλέπει ότι αν και η σχέση Ρωσίας-Κίνας δεν είναι εύκολη το 2019 τα στρατηγικά τους συμφέροντα αναμένεται να ευθυγραμμιστούν περισσότερο και να ξεπεράσουν τα σημεία τριβής στην διμερή σχέση τους.

Ο χρόνος θα εκθέσει τα όρια των ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να απομονώσουν την Κίνα τόσο από τις στενά συνδεδεμένες αλυσίδες ανεφοδιασμού όσο και από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπλεχθούν μεταξύ της στενής σχέσης ασφάλειας με τις ΗΠΑ και την αυξανόμενη ανάγκη να επεκτείνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα. Αυτή η παγκόσμια δυναμική θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τις μεσαίες δυνάμεις και τις εταιρείες που είναι εκτεθειμένες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: skai.gr