Κλείσιμο

Στους τρεις αυξάνονται οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Ινδονησίας

Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν και περίπου 40 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη βύθιση αλιευτικού πλοίου ανοιχτά της Ιάβας στην Ινδονησία. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι και μια γυναίκα.

Το πλοίο είχε προορισμό την Αυστραλία και μετέφερε μετανάστες, οι οποίοι και θα ζητούσαν άσυλο.

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι από το Μπανγκλαντές, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σρι Λάνκα διασώθηκαν, δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της δυτικής Ιάβας Σουχάρντι Αλιους.

Το πλοιάριο αναχώρησε από το χωριό Σινταούν στη νότια ακτή της Ιάβας. Προορισμός του ήταν το νησί των Χριστουγέννων, αυστραλιανό έδαφος σχετικά κοντά στην Ινδονησία, στο οποίο προσπαθούν να φθάσουν πολλοί άνθρωποι με την ελπίδα να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Τριάντα οκτώ ναυαγοί, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κατάφεραν να φθάσουν στις ακτές.

Η αστυνομία και ψαράδες της περιοχής συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Επικεντρώνουμε τις επιχειρήσεις έρευνας στον εντοπισμό ναυαγών», είπε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας.

Ένας εκ των διασωθέντων δήλωσε ότι στο πλοίο πρέπει να επέβαιναν 250 άνθρωποι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Daily Telegraph, τουλάχιστον 60 άνθρωποι πρέπει να έχασαν τη ζωή τους. Η αυστραλιανή εφημερίδα επικαλείται έναν άνδρα, ονόματι Σοχέιλ, που είπε ότι είναι ο μόνος από μια ομάδα 61 Ιρανών οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από το Σινταούν.

«Είχαμε πρόβλημα με την μηχανή δύο ώρες μετά τον απόπλου. Η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη και το πλοίο έσπασε. Ο καπετάνιος του αλιευτικού εγκατέλειψε το πλοίο, διέφυγε με σωσίβια λέμβο. Δεν βοήθησε, δεν βοήθησε τα παιδιά, ούτε και το μωρό», πρόσθεσε.

«Το πλοίο πήρε νερά μόλις απέπλευσε», ανέφερε ο Ομπιζέτ Ρόι, ένας 42χρονος διασωθείς από τη Σρι Λάνκα. «Το πλοίο άρχισε να γεμίζει νερό, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και άρχισε να πηδάει στη θάλασσα».

Πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Σρι Λάνκα ακολουθούν την θαλάσσια αυτή διαδρομή για να φθάσουν στην Αυστραλία. Επιβιβάζονται σε επισφαλή πλοιάρια, παρότι γνωρίζουν ότι τα σκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα ταξίδια. Από την 1η Ιανουαρίου, τουλάχιστον 15.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Αυστραλία με τέτοια σκάφη, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στην χώρα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο νέος πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο εξής δεν θα αντιμετωπίζονται με ανοχή οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν με πλοίο στο έδαφος της Αυστραλίας, αλλά θα στέλνονται στην Παπούα-Νέα Γουινέα ή πίσω στις χώρες τους, ακόμη κι αν το αίτημά τους γίνει δεκτό.
Πηγή: Πηγές: ΑΜΠΕ