Στους 23 οι νεκροί από τον τυφώνα Χαγκίμπις στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα Χαγκίμπις, που έπληξε την ανατολική και την κεντρική Ιαπωνία, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK υπάρχουν ακόμα 13 αγνοούμενοι, καθώς ο τυφώνας Χαγκίμπις άφησε πίσω του τεράστιες πλημμυρισμένες στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Οι αρχές είχαν προτρέψει χθες 6 εκατομμύρια πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως από τις εστίες τους σε περιοχές που θα πλήττονταν από τον τυφώνα, κατά εκτιμήσεις τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί από το 1958 στην Ιαπωνία.

Ο Χαγκίμπις έφερε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Προηγούμενος απολογισμός, που μετέδωσε νωρίτερα το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, 106 τραυματίες και τουλάχιστον 15 αγνοούμενους. Δεν έγινε σαφές εάν τα επιπλέον θύματα για τα οποία έκαναν λόγο οι αξιωματούχοι συγκαταλέγονταν στους αγνοούμενους.

Το ακραίο φαινόμενο σφυροκόπησε το Τόκιο, όπου οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, ποτάμια υπερχείλισαν, πριν κινηθεί κατά μήκος των βορειοανατολικών ιαπωνικών ακρών.

Περίπου 27.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας καθώς πυροσβέστες, αστυνομικοί και στελέχη της ακτοφυλακής εστάλησαν για να διασώσουν ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή Ναγκάνο της κεντρικής Ιαπωνίας και αλλού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το NHK, το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται καθώς πολλές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες.

Περίπου 425.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γεγονός που αναβίωσε τους φόβους για επανάληψη των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος που προκάλεσε άλλος τυφώνας ο οποίος έπληξε τις περιοχές ανατολικά του Τόκιο τον περασμένο μήνα.

Στη Φουκουσίμα, βόρεια της πρωτεύουσας, η Tokyo Electric Power ανέφερε ότι οι αισθητήρες για τα ύδατα στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi κατέγραψαν ανώμαλες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ