Στον Σαμίλ Μπασάγεφ η ευθύνη σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές

Η επιχείρηση απαγωγής των μαθητών και των γονιών τους στο σχολείο του Μπεσλάν οργανώθηκε από το ριζοσπάστη Τσετσένο ηγέτη Σαμίλ Μπασάγεφ και την εκτέλεσή της ανέλαβε ένας άλλος Τσετσένος πολέμαρχος, ο Μαγκομέτ Εβλόεφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB (πρώην KGB).
Ο Μαγκομέτ Εβλόεφ ή Μαγκάς, ήταν ο αρχηγός των ενόπλων που κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους μέσα στο σχολείο, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι αυτοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Εβλόεφ έχει χρηματοδοτήσει και εκτελέσει επιθέσεις στην Τσετσενία και στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε τον Ιούνιο στην Ινγκουσετία και κατέληξε στο θάνατο 90 ανθρώπων.
«Δεν ήταν Τσετσένοι οι απαγωγείς»
Ο Αχμέντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 ότι οι απαγωγείς που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους στο σχολείο του Μπεσλάν «δεν ήταν Τσετσένοι».
«Ηταν Ινγκουσέτοι, Οσέτοι, Ρώσοι αλλά όχι Τσετσένοι» είπε ο Ζακάγεφ. «Όμως φυσικά οι απαιτήσεις τους συνδέονταν όλες με την Τσετσενία επομένως ότι και να γίνει οι Τσετσένοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι. Αυτό φοβάμαι», πρόσθεσε.
Αρκετοί οι τραυματίες
Δύο αεροσκάφη που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικό προσωπικό έφτασαν νωρίς σήμερα στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.
Τα δύο αεροπλάνα «Ιλιούσεφ-76» μετέφεραν στο Μπεσλάν έξι κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας, ομάδες παιδιάτρων και διασωστών. Τα τραυματισμένα παιδιά η κατάσταση των οποίων θεωρείται κρίσιμη θα μεταφερθούν με τα αεροπλάνα αυτά σε νοσοκομεία της Μόσχας που διαθέτουν καλύτερο εξοπλισμό.
Πηγή: skai.gr