Στον Αυστριακό Κουρτς το βραβείο ελευθερίας των ΜΜΕ - Ομιλία Μητσοτάκη στην τελετή

Στον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, "για τις υπηρεσίες του ως πολιτικός γεφυροποιός", απονέμεται φέτος το "Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ", και την πανηγυρική ομιλία επαίνου για τον τιμώμενο, στην τελετή απονομής του βραβείου στις 11 Μαίου, πρόκειται να εκφωνήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Με το βραβείο, το οποίο απονέμεται φέτος για έβδομη φορά, τιμώνται προσωπικότητες της δημόσιας ζωής με ιδιαίτερη συνεισφορά "στην ελευθερία της έκφρασης, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στον πολιτικό διάλογο και στη δημοκρατία", και με αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρίγκηπας Αλβέρτος ο Β΄ του Μονακό.

Η τελετή απονομής θα γίνει στο πλαίσιο της εφετινής "Συνόδου Λούντβιγκ Έρχαρντ", η οποία διοργανώνεται από τον εκδοτικό όμιλο "Weimer Media Group" και θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαίου στα Κινηματογραφικά Στούντιο "Bavaria" στο Μόναχο, ενώ την έναρξη της θα κηρύξει ο πρωθυπουργός του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για την απονομή του φετινού Βραβείου τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι "ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς στην πολιτική του καριέρα έχει επανειλημμένα αναδειχθεί ως γεφυροποιός . Ήδη ως υπουργός Ένταξης, υποστήριξε σε πρώιμο στάδιο μια αντισταθμιστική μεταναστευτική πολιτική και ίδρυσε το Αυστριακό Ταμείο Ένταξης. Ως Υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να εξισορροπήσει τις αυξανόμενες εντάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Ο αφοσιωμένος Ευρωπαίος πολιτικός Σεμπάστιαν Κουρτς ενήργησε επανειλημμένα ως συμφιλιωτής διαφορετικών συμφερόντων και παγκόσμιων πολιτικών απόψεων. Έδωσε στα μικρότερα κράτη της ΕΕ, ιδίως στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια μεγαλύτερη φωνή στη διαδικασία σχεδιασμού της Ευρώπης", αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής.

"Με τον Σεμπάστιαν Κουρτς τιμούμε ένα γεφυροποιό της Ευρώπης και ένα κοινωνό της ελευθερίας", τονίζουν σε δήλωσή τους οι εκδότες του "Ομίλου Βάιμερ", Κριστιάνε Γκετς-Βάιμερ και Βόλφραμ Βάιμερ, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ