Στόλτενμπεργκ: Πολύ σύντομα η πρόσκληση της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, δήλωσε στο περιοδικό Politico ο γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. 

Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» τόνισε, υπενθυμίζοντας την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειατλάντική Συμμαχία που ολοκληρώθηκε το 2017.

«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. 

Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον Επίτροπο Johannes Hahn να αναφέρει ότι «η "δύναμη έλξης" της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης» .

Ολα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές - τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές, καταλήγει το Politico.

Πηγή: politico