Κλείσιμο

Στόλτενμπεργκ: Πιο δυνατό ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία - Οι αναφορές Καλίν στην Ελλάδα

Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Υπό την προεδρία του Στιαν Γένσεν, Διευθυντή του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες για την ασφάλεια που έθεσε η Τουρκία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσέθεσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πέτρι Χακκαράινεν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και της σουηδικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Όσκαρ Στρενστρομ, Υφυπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και το Συμβούλιο Πολιτικής Ασφαλείας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.

«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ