Στο τελικό στάδιο η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος μαύρου χρήμα

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής της Σερβίας για την πρόληψη του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ``Τanjug``. Κατά τον κ. Ντίνκιτς, η Σερβία αναμένεται να υιοθετήσει νόμο για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στις αρχές του 2007.
Μιλώντας σε εκδήλωση της αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Βελιγράδι, ο κ. Ντίνκιτς επεσήμανε ότι, στη διάρκεια του 2005, εντοπίστηκαν στη Σερβία 526 «ύποπτες» οικονομικές συναλλαγές, ύψους άνω των 15.000 ευρώ έκαστη. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά 48 ατόμων, ως υπόπτων για εμπλοκή σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με το «Tanjug``, o κ. Ντίνκιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα δικαστικά όργανα κατέληξαν μόνο σε μία ετυμηγορία για «πλυντήριο» χρήματος. O ίδιος υπογράμμισε ότι ο νόμος για τις ποινικές νομικές δράσεις, που περιλαμβάνει και προβλέψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2007.
Βάσει του νέου νόμου, η Εθνική -κεντρική- Τράπεζα της Σερβίας (ΝBS) θα έχει το δικαίωμα να άρει την άδεια λειτουργίας ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χώρα, αν αποδειχθεί ότι αυτό ενεπλάκη σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr