Στο σφυρί άλλοτε μυστική εγκατάσταση της CIA στη Λιθουανία

Διώροφο ακίνητο σε καταπράσινο προάστιο του Βίλνιους το οποίο, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε «black site», μυστική εγκατάσταση της CIA που χρησιμοποιείτο για να κρατούνται και να βασανίζονται ύποπτοι κατά τη διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» θα διατεθεί προς πώληση.

Το ταμείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας της Λιθουανίας ενημέρωσε χθες Παρασκευή πως σκοπεύει να δημοπρατήσει το κτίριο, που επιφάνειας 968 τετραγωνικών μέτρων.

Η εγκατάσταση έγινε κέντρο εκπαίδευσης πρακτόρων της λιθουανικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 2007 και μετά.

Το κτίριο «συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο» των κτιρίων «που θα πωλήσει το ταμείο», ανέφερε μια εκπρόσωπός του.

Οι λιθουανικές αρχές έχουν διαψεύσει πως το κτίριο αποτελούσε μυστικό κέντρο κράτησης της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Όμως ανταποκρίνεται στην περιγραφή μιας εγκατάστασης με την κωδική ονομασία «Violet» που περιεχόταν σε έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας.

Έρευνα του λιθουανικού κοινοβουλίου επίσης αναφερόταν στην ύπαρξη τέτοιας εγκατάστασης.

Στο κτίριο, στο προάστιο Ανταβιλιέι, φιλοξενούνταν ως τον Μάρτιο του 2004 ιππικός όμιλος κι ένα καφέ που ανήκε σε οικογένεια που ζούσε εκεί.

Η οικογένεια πούλησε το ακίνητο στην Elite, εταιρεία η οποία σήμερα έχει κλείσει. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, επρόκειτο για εταιρεία-βιτρίνα της CIA.

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε τονίσει πως λειτουργούσε πράγματι μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στη Λιθουανία μεταξύ του 2005 και του 2006.

Επίσης χθες, οι λιθουανικές αρχές κατέβαλαν αποζημίωση σε Παλαιστίνιο που κρατείται το τρέχον διάστημα στη βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκουαντάναμο, που σύμφωνα με το ΕΔΑΔ είχε κρατηθεί και βασανιστεί στη μυστική εγκατάσταση της CIA στη χώρα της Βαλτικής. Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει το Βίλνιους να καταβάλει ποσό 130.000 ευρώ στον άνδρα για την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το ποσό καταβλήθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό που είχε οριστεί από τον προσφεύγοντα και τον συνήγορό του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ