Κλείσιμο

Στο πλευρό της Κύπρου

Η επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να εξασφαλίζει τη συγκατάθεση όλων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τονίζοντας τη στήριξη της Μόσχας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ εξήγησε ότι το σχέδιο Ανάν απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναζήτηση λύσης, συνολικής και διαρκούς.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα, στη Μόσχα.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τα βήματα, τα οποία έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ήταν η κατεδάφιση του τοίχου στη Λήδρας και η πρόταση για την υλοποίηση μικρών, αλλά συγκεκριμένων ενεργειών, όπως η σύσταση ομάδων εργασίας και η λειτουργία τεχνικών επιτροπών.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι, αν αυτή η πρόταση υποστηριχθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για κοινή εργασία επί συγκεκριμένων θεμάτων και πρόσθεσε ότι αυτό υποβοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Η Λευκωσία προσπαθεί να αλλάξει το στόχο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Χασάν Ερτσακιτζά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί "να αλλάξει τη στόχευση της διαδικασίας της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου".

Σύμφωνα με τον κ. Ερτσακιτζά, η Λευκωσία προτιμά "να οδηγήσει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου και να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία για εντυπώσεις, παρά να επιδιώκει μια λύση σύντομα".

Ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η επιστροφή στο σχέδιο Ανάν και η ''δολοφονία'' της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου είναι δύο θέματα "που δεν βρίσκονται σε αντίφαση".
Πηγή: skai.gr