Κλείσιμο

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας

Τη χειρότερη κρίση τους περνούν οι σχέσεις Βενεζουέλας ΗΠΑ μετά την απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη από το Καράκας, με εντολή του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Την Κυριακή, ο Τσάβες δήλωσε ότι δε μετανιώνει για την απέλαση ενώ ανακάλεσε και τον πρέσβη της Βενεζουέλας πριν τον διώξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά είπε, πως θα στείλουν πάλι πρέσβη στις ΗΠΑ, μόνο όταν φύγει ο Τζορτζ Μπους από το Λευκό Οίκο και έρθει ένας πρόεδρος που να σέβεται τη Λατινική Αμερική.

Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών αναζωπυρώθηκε όταν ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες απέλασε και εκείνος τον Αμερικανό πρεσβευτή από τη χώρα του κατηγορώντας τον Τζόρτζ Μπούς ότι βρίσκεται πίσω από την εξέγερση των κυβερνητών των πλούσιων επαρχιών, με στόχο τον εμφύλιο και τη διαίρεση της, κάτι που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως αβάσιμο.

Για το λόγο αυτό ζήτησε τη συμπαράσταση και των υπολοίπων αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής.

Συγκάλεσε μάλιστα έκτατο συμβούλιο ηγετών για τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες στη Βολιβία τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετοί έχουν τραυματιστεί σε νέο γύρο επεισοδίων στην επαρχία Πάντο.

Υποκινητής της εξέγερσης έχει θεωρηθεί ο κυβερνήτης της επαρχίας, Λεοπόλντο Φερνάντες.


Η πρωτεύουσα της επαρχίας Πάντο, η πόλη Κομπίχα, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του κυβερνήτη της επαρχίας Σάντα Κρους, προπυργίου της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν την αναστολή των διαδηλώσεων ως ένδειξη καλής θέλησης, έπειτα από ένα κύμα βιαιοτήτων που συγκλόνισε τη χώρα.

Οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν όταν ο πρόεδρος Μοράλες ανκοίνωσε τα σχέδιά του για αναδιανομή του πλούτου και να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στον ιθαγενή πληθυσμό.

Ο πρόεδρος Μοράλες τονίζει πως είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες για τον τερματισμό της βίας, αλλά όχι για την αλλαγή των σχεδίων του.

Πηγή: skai.gr