Στο Ιράν ο Αλ Σαντρ;

Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ εγκατέλειψε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ιράκ και βρίσκεται στο γειτονικό Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη υποστράτηγος Ουίλιαμ Κάλντουελ.

\"Όλες οι ενδείξεις που έχουμε τώρα είναι ότι βρίσκεται στο Ιράν και ότι έφυγε (από το Ιράκ) τον περασμένο μήνα\", δήλωσε ο Κάλντουελ σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα 4 συνεργάτες του Σαντρ δήλωσαν ότι ο σιίτης κληρικός βρίσκεται ακόμη στο Ιράκ, στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ και διευκρίνισαν ότι αποφεύγει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.

\"Ακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα ίχνη του Μοκτάντα Σαντρ\", κατέληξε ο Κάλντουελ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, υποστήριξαν ότι ο Σαντρ εγκατέλειψε το Ιράκ για να διαφύγει της επιχείρησης καταστολής που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις στη Βαγδάτη.

\"\"Παράλληλα πηγές της ιρακινής ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε τέσσερις επιθέσεις, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε νοσοκομείο παίδων.

Αυτή η επίθεση προκάλεσε το θάνατο 4 ατόμων και τον τραυματισμό 10 και έγινε κοντά στο νοσοκομείο αλ Ιλουίγια, το οποίο βρίσκεται σε συνοικία με μεικτό σιιτικό, σουνιτικό και χριστιανικό πληθυσμό, στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

O αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε ότι ένα ελικόπτερο τύπου CH-46 των Πεζοναυτών, που είχε συντριβεί την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ,είχε καταρριφθεί από τα πυρά ανταρτών και δεν είχε πέσει λόγω τεχνικής βλάβης,όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Το ελικόπτερο είχε συντριβεί στις 7 Φεβρουαρίου στην επαρχία Αλ Ανμπαρ,που αποτελεί προπύργιο των σουνιτών ανταρτών,με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι επτά επιβαίνοντες.

Αρχικά ο αμερικανικός στρατός είχε αποδώσει την πτώση του ελικοπτέρου \"CH-46 Sea Knight\" σε μηχανική βλάβη\".  \"Οι νεώτερες έρευνες απέδειξαν πάντως ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από εχθρικά πυρά\" αναφέρεται στην ανακοίνωση.  Πρόκειται για το έκτο αμερικανικό ελικόπτερο που συντρίβεται στο Ιράκ τον τελευταίο μήνα.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr