Καναδάς: Στο φως τα ονόματα 2.800 παιδιών που πέθαναν σε οικοτροφεία

Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας αιώνας ανωνυμίας, αλλά τελικά ήρθαν στο φως τα ονόματα 2.800 παιδιών ιθαγενών που πέθαναν μέσα σε οικοτροφεία στον Καναδά.

Από το 1863 έως και το 1988, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε κρατικά οικοτροφεία.

Συχνά δεν τους επέτρεπαν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, τα κακομεταχειρίζονταν και τα κακοποιούσαν.

Η έκθεση της επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης που εκδόθηκε το 2015, ανέφερε ότι τα όσα συνέβησαν σε αυτά τα παιδιά αντιστοιχούν σε «πολιτιστική γενοκτονία», όπως αναφέρει το BBC.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, σε μια ειδική τελετή, ακούστηκαν ένα προς ένα τα ονόματα των 2.800 παιδιών ιθαγενών, που ποτέ δεν κατάφεραν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν πάνω από μια δεκαετία για να μπορέσουν να εξακριβώσουν τα σχεδόν 3.000 παιδιά που πέθαναν μέσα στα οικοτροφεία στα οποία μεταφέρθηκαν με τη βία από την κυβέρνηση και την θρησκευτική ηγεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά από τα παιδιά, είχαν θαφτεί μέσα σε ανώνυμους τάφους.

«Άρπαξαν τα παιδιά από τα σπίτια τους  και τοποθετήθηκαν σε αυτά τα σχολεία, όπου δεν γνώρισαν αγάπη, φροντίδα και στοργή. Πιστεύω ότι πολλά από αυτά πέθαναν σε μοναχικές συνθήκες», ανέφερε ο Ρί Μοραν διευθυντής του Κέντρου Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Χθες ωστόσο τα ονόματά τους ακούστηκαν δυνατά  και εστάλη το μήνυμα ότι ήταν όλα αληθινά παιδιά, με αληθινά ονόματα, που είχαν και αυτά αληθινές οικογένειες.

Πηγή: skai.gr