Στο φως η λίστα του Σίντλερ

Στο φως η λίστα του Σίντλερ
Σε βιβλιοθήκη της Αυστραλίας ανακαλύφθηκε η λίστα με τα ονόματα των Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα από το γερμανό επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ.

Πρόκειται για μία λίστα που δαχτυλογραφήθηκε βιαστικά στις 18 Απριλίου 1945 και έσωσε 801 ανθρώπους από το θάλαμο αερίων. Το έγγραφο αποτελείται από 13 σελίδες και είναι ένα κιτρινισμένο και εύθραυστο αντίγραφο με καρμπόν της πρωτότυπης δαχτυλογραφημένης λίστας.

Το προσωπικό της κρατικής βιβλιοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακάλυψε τη λίστα κατά την ταξινόμηση πρωτότυπων εγγράφων του αυστραλού συγγραφέα Τόμας Κένελι (ο οποίος εμπνεύστηκε για το μυθιστόρημά του). Ειδικότερα, η λίστα βρέθηκε μεταξύ των σημειώσεων του συγγραφέα και άρθρων γερμανικών εφημερίδων, μέσα σε ένα από τα έξι κουτιά που περιήλθαν στην κυριότητα της βιβλιοθήκης το 1996.

Ο Κένελι είχε χρησιμοποιήσει τις σημειώσεις αυτές για τη συγγραφή του βιβλίου "Η Κιβωτός του Σίντλερ", το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ το 1982 και στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, "Η Λίστα του Σίντλερ", η οποία βραβεύθηκε με επτά Όσκαρ.

Όσο για το γερμανό επιχειρηματία από την Τσεχοσλοβακία Όσκαρ Σίντλερ, να και αρχικά επιδίωξε να πλουτίσει εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο, τελικά δραστηριοποιήθηκε για να σώσει τους Εβραίους που εργάζονταν γι’ αυτόν ξοδεύοντας μάλιστα όλη την περιουσία του, δωροδοκώντας τους SS.

Για "εξαιρετικό κομμάτι της ιστορίας" έκανε λόγο η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
Πηγή: skai.gr