Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ισότητα των δυο φύλων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος το κύριο θέμα της προσεχούς συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (13 - 16 Μαρτίου) θα είναι τα δικαιώματα της γυναίκας και η ισότητα των ευκαιριών. Ειδικότερα, θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της καταναγκαστικής πορνείας στο πλαίσιο των παγκόσμιων αθλητικών συναντήσεων. Η συζήτηση θα βασιστεί σε προφορική ερώτηση που έχει υποβάλει εξ ονόματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πρόεδρός της κα Ζάμπορσκα. Μετά το πέρας της συζήτησης θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα στο οποίο θα ζητηθεί από τις γερμανικές αρχές, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, να αναλάβουν ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να βοηθηθούν οι γυναίκες που κατά τη διάρκειά του θα παραπλανηθούν και θα πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και για να πληροφορηθούν οι ποδοσφαιρόφιλοι και το ευρύ κοινό τις συνέπειες που έχει το εμπόριο προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση για το σύνολο της κοινωνίας.
Κατά την σύνοδο αυτή θα εξεταστούν και δύο εκθέσεις που υπογράφουν έλληνες ευρωβουλευτές. Η πρώτη αφορά τη θέσπιση ενός προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας και της προστασίας των καταναλωτών για την περίοδο 2007-2013. Την πτυχή που αφορά την υγεία εξετάζει η έκθεση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ. Αντώνη Τρακατέλλη. Η σχετική έκθεση, που θα συζητηθεί με τη διαδικασία της συναπόφασης, ασκεί κριτική στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013, το ύψος των οποίων ανέρχεται ειδικά για την υγείας στα 969 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τρακατέλλης θεωρεί ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές. Προτείνει συνεπώς να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστιθέμενη αξία στις πολιτικές της Ένωσης. Επιπλέον για να ενισχυθεί η προστασία και η προώθηση της υγείας και της ασφάλειας, με την πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών και με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Την πτυχή για τους καταναλωτές και την ενίσχυση των Ενώσεών τους εξετάζει η έκθεση της κας Τίσεν.
Η δεύτερη έκθεση αφορά τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Παπαδημούλης, η έκθεση του οποίου υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας σχεδόν ομόφωνα, θεωρεί ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση η συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ένωσης. Ζητεί να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να γίνουν διορατικές επενδύσεις στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για να καταστεί δυνατό να αποφεύγονται στο μέλλον οι ανθρώπινες απώλειες και οι μεγάλες υλικές καταστροφές.
Μία ακόμη έκθεση που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αφορά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μπροκ να εξετάσει το έγγραφο στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση. Στην έκθεση αυτή γίνονται διεξοδικές αναφορές στην Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Κροατία. Υπογραμμίζεται ότι η ικανότητα απορρόφησης νέων μελών στην Ένωση παραμένει μία από τις βασικές προϋποθέσεις για κάθε περαιτέρω διεύρυνση και καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να καταστρώσουν μία επικοινωνιακή στρατηγική για να απαντήσουν στις θεμιτές ανησυχίες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σχετικά με το πόσο μπορεί να διευρυνθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η προσαρμογή της Τουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο έχει επιβραδυνθεί και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα εμπόδια που ορθώνουν οι τουρκικές αρχές στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των τούρκων πολιτών. Η αναφορά γίνεται βεβαίως για τα εμπόδια που ορθώνονται στην ελευθερία έκφρασης, στην θρησκευτική ελευθερία, στα πολιτιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων εν γένει και, ειδικότερα, στα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο. Εκφράζεται ακόμη λύπη για τη μονομερή δήλωση στην οποία προέβη η Τουρκία όταν υπέγραψε το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει όλα τα κράτη μέλη δεδομένου ότι αυτό αποτελεί απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Απευθύνεται συνεπώς έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης και να άρουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών που πλήττουν τα υπό κυπριακή σημαία σκάφη και αεροσκάφη. Στο τμήμα που αφορά την ΠΓΔΜ μολονότι υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα του ονόματος της εν λόγω Δημοκρατίας δεν αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούνται ωστόσο οι αρχές της χώρας να αναζητήσουν με εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο, μαζί με την Ελλάδα, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ανεπίλυτο ακόμη πρόβλημα του ονόματός της.
Μεταξύ των υπολοίπων συζητήσεων που θα διεξαχθούν κατά τη σύνοδο ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν την κοινοτική στρατηγική για τον υδράργυρο (έκθεση Ματσάκη), η συζήτηση σχετικά με το προσεχές εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της οποίας θα προηγηθούν σχετικές δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι μετεγκαταστάσεις των επιχειρήσεων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού μαρασμού που δημιουργεί η επακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας (έκθεση Χάτσινσον), η κοινή συζήτηση των εκθέσεων για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων (εκθέσεις του Κόμη Μπάρινγκντορφ).
Δύο πανηγυρικές συνεδριάσεις θα λάβουν χώρα κατά τη σύνοδο αυτή. Η μία θα γίνει προς τιμήν του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Αμπάς και η δεύτερη προς τιμήν του Προέδρου της Γερμανίας κ. Χορστ Κέλερ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr