Στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα είναι πρώτη είδηση στις ιστοσελίδες πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες κάνουν σχεδόν όλες ιδιαίτερη αναφορά στην τραγωδία της μητέρας που βρέθηκε απανθρακωμένη αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της κοντά στο χωριό Μάκιστος.

Οι Σάντεϊ Τάιμς του Λονδίνου αναφέρονται στη σύλληψη ενός 65χρονου για εμπρησμό και πολλαπλούς φόνους και μιλούν για κόλαση που προκάλεσαν 170 πυρκαγιές, η υψηλή θερμοκρασία και οι άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα και εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να πετάξουν.

• • Επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η βρετανική εφημερίδα περιγράφει σκηνές χάους στην περιοχή της Ζαχάρως και στη Μάνη, επικαλούμενη μαρτυρίες βρετανών τουριστών.

Ο Ομπζέρβερ χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές τις χειρότερες που μπορεί κανείς να θυμηθεί στην Ελλάδα και υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν μπορεί να είναι σύμπτωση, καθώς και την υπόσχεσή του ότι οι εμπρηστές θα βρεθούν. Η καταστροφή είναι σε κλίμακα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης, γράφει η εφημερίδα.

Ολόκληρα χωριά μοιάζουν σαν να εξαερώθηκαν, άνθρωποι και κατοικίδια ζώα αγροκτημάτων έχουν απανθρακωθεί. Άνθρωποι που προσπάθησαν να διαφύγουν καθώς οι φλόγες περικύκλωναν τα σπίτια τους βρέθηκαν νεκροί στα καμένα αυτοκίνητά τους.

Εξάλλου το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC αναφέρει ως πρώτη είδηση τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών ανεστάλη. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως συγγενείς των νεκρών θρηνούν σιωπηλά σε διαδρόμους νοσοκομείων περιμένοντας να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους, αναφέρει το BBC.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές, είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Μοντ, η οποία κάνει λόγο για εθνική τραγωδία επικαλούμενη τη δήλωση του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα αναφέρεται στην αποστολή στην Ελλάδα από τη Γαλλία τεσσάρων Canadair και 60 πυροσβεστών και επικαλείται δήλωση του επιτίμου προξένου της Γαλλίας στην Καλαμάτα ότι δεν υπάρχουν γάλλοι τουρίστες μεταξύ των θυμάτων των πυρκαγιών.

Η Λιμπερσιόν αναφέρεται στον απολογισμό των θυμάτων των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, πολλοί αναγνώστες της καλούν το γαλλικό κράτος να σπεύσει να βοηθήσει τους Έλληνες φίλους.

Οι ιταλικές Ρεπούμπλικα και Κοριέρε ντέλα Σέρα αναφέρονται επίσης στις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα και στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπογραμμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία και ότι ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Η Ρεπούμπλικα αναφέρεται σε δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι ο οποίος υπογράμμισε πως παρά τα προβλήματά μας (η Ιταλία αντιμετωπίζει κι αυτή πυρκαγιές), στείλαμε ένα Canadair. Μου φάνηκε σωστό επειδή το επίπεδο της τραγωδίας στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τη δική μας πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι μια πολύ σοβαρή επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τόνισε.

Ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο πρόσθεσε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραγωδία που έχει πλήξει τις χώρες της Μεσογείου και για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή την έκτακτη ανάγκη χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στρατηγική.

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένοι οι ομογενείς στις ΗΠΑ παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τις τραγικές εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα.

Εκτός από τις ζωντανές μεταδόσεις των ελληνικών δορυφορικών προγραμμάτων, όλα τα αμερικανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα κάνουν συνεχείς αναφορές στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Εκτενή σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν στις σημερινές κυριακάτικες εκδόσεις μεγάλων εφημερίδων σε όλη την χώρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο μεγάλο αριθμό των νεκρών και στην τεράστια καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς και άλλες εφημερίδες δημοσιεύουν εκτενείς ανταποκρίσεις με συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον όλεθρο και τη συμφορά που βρήκε τη χώρα μας.Πηγή: skai.gr