Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε η νομιμότητα αναστολής της βρετανικής Βουλής

Σε εξέλιξη είναι από τις 10:30 το πρωί τοπική ώρα η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου εξετάζεται η νομιμότητα της απόφασης του πρωθυπουργού Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο τόσο από δικαστήριο του Λονδίνου, το οποίο πρωτοδίκως έκρινε σύννομη την αναστολή, όσο και από εφετείο του Εδιμβούργου, το οποίο ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση σκωτσέζικου δικαστηρίου έκρινε την αναστολή παράνομη.

Οι 11 δικαστές θα εξετάσουν την υπόθεση επί τρεις ημέρες, έως το απόγευμα της Πέμπτης. Η απόφαση αναμένεται την Παρασκευή ή την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρχικά το δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη νομιμότητα της αναστολής. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Λονδίνου είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για αμιγώς πολιτική απόφαση, κρίση με την οποία διαφώνησε το εφετείο του Εδιμβούργου.

Επιπλέον το σκωτσέζικο εφετείο είχε αποφανθεί ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον ισχυρίστηκε ψευδώς δημοσίως και προς τη βασίλισσα ότι επιθυμούσε την αναστολή για να έχει χρόνο να καταρτίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Οι τρεις δικαστές τόνιζαν στο σκεπτικό της απόφασης ότι στόχος της αναστολής ήταν η αποφυγή κοινοβουλευτικού ελέγχου και νομοθετημάτων κατά των κινήσεων της κυβέρνησης προς ένα no deal στο Brexit.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του πρωθυπουργού έγινε από την επιχειρηματία και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, με τη στήριξη στη συνέχεια από το Εργατικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τον Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό σερ Τζον Μέιτζορ. Το Ανώτατο Δικαστήριο, μάλιστα, δέχθηκε να ακούσει το μεσημέρι της Πέμπτης προφορικό υπόμνημα του πρώην πρωθυπουργού.

Η προσφυγή στο Εδιμβούργο κατατέθηκε από τη βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι. Τόσο η κ. Τσέρι όσο και η κ. Μίλερ δήλωσαν αισιόδοξες πριν από την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

Οι περισσότεροι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν επικρατέστερο ενδεχόμενο τη δικαίωση του πρωθυπουργού, αν και η απόφαση του σκωτσεζικου εφετείου έχει καταστήσει πιο αμφίρροπη την τελική κρίση της Δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής και πρώην γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ, που διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις προ εβδομάδων, έχει πει ότι σε περίπτωση που η αναστολή του κοινοβουλίου κριθεί τελεσιδίκως παράνομη ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί διότι εξαπάτησε τη βασίλισσα.

Ενδεχόμενη απόφαση του Ανωτάτου κατά της κυβέρνησης θα σημαίνει ότι θεωρητικά το κοινοβούλιο θα πρέπει να επανασυγκληθεί.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο