Στο «ακουστικό» της περιμένει η Huawei για τη χρησιμοποίηση του Android

Στο «ακουστικό» της περιμένει η Huawei για τη χρησιμοποίηση του λειτουργικού συστήματος της Google Android. Η κινεζική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ενημέρωση από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για το εάν μπορεί να ξαναρχίσει να εγκαθιστά το Android στα νέα της κινητά τηλέφωνα.

«Καταγράψαμε τα σχόλια του προέδρου [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ που σχετίζονταν με τη Huawei το Σαββατοκύριακο και θα αναμείνουμε ενημέρωση από το [αμερικανικό] υπουργείο Εμπορίου, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να προσθέσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τιμ Ντανξ, αντιπρόεδρος της κινεζικής εταιρείας αρμόδιος για τη διαχείριση κινδύνου και τις σχέσεις με τους εταίρους της, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν αποκαθίσταται η δυνατότητά της να αξιοποιεί το Android, το λειτουργικό σύστημα για smartphones που δεσπόζει στην παγκόσμια αγορά.

Το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο Τραμπ φάνηκε να μεταβάλει τη στάση του έναντι του κινεζικού γίγαντα της τηλεφωνίας και της τεχνολογίας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει την προμήθεια αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei. 

Όμως έως τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν διευκρίνισε εάν η απόφαση αυτή σημαίνει πως η πρόσβαση της κινεζικής εταιρείας στο λειτουργικό της Google και στις υπηρεσίες για αυτό αποκαθίσταται και άρα μπορεί να εγκαθίσταται και πάλι στις συσκευές που κατασκευάζει η Huawei, όπως και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις/ ενημερώσεις ασφαλείας. 

Η Alphabet, μητρική της Google, ασκεί έντονες πιέσεις στην Ουάσινγκτον προκειμένου η κινεζική εταιρεία να χρησιμοποιεί το λειτουργικό της επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Στην αντίθετη περίπτωση η Huawei σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δικό της λειτουργικό βασισμένο στο Android, το οποίο όμως κρίνεται ότι δεν θα είναι και τόσο ασφαλές, καθώς οι ενημερώσεις και οι εφαρμογές του δεν θα ελέγχονται από τη Google. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πλήξει σημαντικά την κινεζική εταιρεία, όχι μόνο σε επίπεδο πωλήσεων κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών, αλλά και στα δίκτυα 5G, με τη Nokia να ανακοινώνει πρόσφατα ότι ξεπέρασε τη Huawei στις παραγγελίες του συγκεκριμένου εξοπλισμού δικτύων. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ