Στις κάλπες οι Ιάπωνες

103 εκατομμύρια ιάπωνες ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους βουλευτές που θα στελεχώσουν την Κάτω Βουλή της χώρας κι εμμέσως να αποφανθούν για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να επιβάλλει ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, τοπική και 13.00, ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται λίγο αργότερα, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η προσέλευση των ψηφοφόρων έως τις 11.00, τοπική ώρα, έφθανε το 17.97%, ποσοστό κατά 1.2 μονάδες μικρότερο από την αντίστοιχη προσέλευση την ίδια ώρα στις εκλογές του 2000.
Όλες οι προβλέψεις φέρουν την τρικομματική κοινοβουλευτική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Κοϊζούμι θα εξασφαλίσει μία άνετη πλειοψηφία. Μάλιστα το LDP, του οποίου ο κομματικός ορίζοντας καλύπτει απόψεις από τον κεντρώο χώρο έως την εθνικιστική δεξιά, θεωρείται πως θα διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Εντούτοις, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν και μία σημαντική αυξητική τάση του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (PDJ). Μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τη μεταμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ιαπωνία από τη μονοκομματική πολιτική στον δικομματισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των σφυγμομετρήσεων η συμμαχία του Κοϊζούμι υπολογίζεται στο 40 με 43%, ενώ το PDJ στο 33%. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η συμμαχία θα εξασφαλίσει 250 με 270 από τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής (από 287 που κατέχει σήμερα, με το LDP να διαθέτει τις 247 από αυτές). Μέχρι σήμερα το PDJ καταλαμβάνει 137 από τις έδρες της Κάτω Βουλής και διεκδικεί τουλάχιστον 200.
Πηγή: skai.gr