Κλείσιμο

Στις κάλπες οι Γάλλοι

Καθοριστικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ, χαρακτηρίζεται το σημερινό δημοψήφισμα στη Γαλλία για την αποδοχή ή μη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ΟΧΙ» παραμένει σταθερά μπροστά, με ποσοστά που κυμανθήκαν από 56 έως 52%. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ψήφος των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων υπερβαίνει το 20%.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, εκτός από το Παρίσι και τη Λιόν, όπου η ψηφοφορία θα παραταθεί για άλλες δύο ώρες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 11.
>Γερμανο-ισπανική βοήθεια στη Γαλλία
Στη Γαλλία μετέβησαν για ακόμα μία φορά ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δίνοντας το παρών σε συγκεντρώσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το τελευταίο βράδυ της εκστρατείας του πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ανεμίζοντας μία μακέτα του Airbus A380, του ευρωπαϊκού αεροσκάφους που κατασκευάστηκε πρόσφατα στην Τουλούζη και στη Γερμανία, ο Σρέντερ πήγε στην Τουλούζη για να υποστηρίξει το γάλλο πρώην υπουργό Ντομινίκ Στρος-Καν. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ζήτησε από τους Γάλλους «να ψηφίσουν `Ναι` με όλη την καρδιά και με όλο το μυαλό τους» και να πουν ξεκάθαρα `Ναι` στο Σύνταγμα «για το οποίο αγωνιζόμαστε». «Οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ευθύνη προκειμένου να διαρκέσει η αιώνια Ευρώπη. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο γερμανός καγκελάριος.
Την ίδια ώρα στη Λίλη (βόρεια Γαλλία) ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έλεγε: «Η Ισπανία ψηφίζει ναι, η Γαλλία ψηφίζει ναι, η Ευρώπη ψηφίζει ναι!» για να προσθέσει: «η Ευρώπη έχει ανάγκη τη Γαλλία, τον ενθουσιασμό, τον πολιτισμό, τη δύναμη και την ορμή της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη Γαλλία».
«Το όχι είναι ένας λαβύρινθος, το όχι είναι θλιβερό, το όχι είναι απαισιόδοξο», είπε ο Θαπατέρο, που στεκόταν στο πλευρό του ηγέτη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: skai.gr