Κλείσιμο

Στήριξη των γειτόνων της Συρίας με 3 δισ. ζητά ο Όρμπαν

Σχέδιο για παροχή βοήθειας ύψους 3 δισεκ. ευρώ στις γειτονικές χώρες της Συρίας, προκειμένου να λυθεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προτείνει σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσω στους ηγέτες της Ε.Ε κατά την επόμενη συνάντησή μας», το οποίο «προβλέπει τη μαζική οικονομική υποστήριξη των γειτονικών χωρών της Συρίας», δηλαδή του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Ιορδανίας, εξήγησε.

Μέχρι στιγμής οι Σύροι που έφευγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν τον εμφύλιο πόλεμο αναζητούσαν καταφύγιο κυρίως σε αυτές τις χώρες, όπου φιλοξενούνται σχεδόν 4 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι πρόσφυγες. Όμως η τάση άλλαξε τους τελευταίους μήνες, με ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες να αποπειρώνται να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πρότεινε ένα σχέδιο «3 δισεκ. ευρώ» για τη χρηματοδότηση των τριών αυτών χωρών.

«Και αν χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα αυξήσουμε τη βοήθεια μέχρι να σταματήσει η εισροή μεταναστών [στην Ευρώπη]. Η διαδικασία αυτή θα εμποδίσει τις χωρίς τέλος συζητήσεις για χρηματοδοτικά θέματα. Διότι χρειάζεται άμεση βοήθεια, τώρα», υπογράμμισε ο κ. Όρμπαν.

«Οι μετανάστες αυτοί δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, αλλά από καταυλισμούς που βρίσκονται [στις τρεις αυτές χώρες]. Εκεί ήταν ασφαλείς. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν δεν φεύγουν για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο, έχουν ήδη φύγει και δεν θα έπρεπε να φοβούνται πλέον για τη ζωή τους», επεσήμανε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ευρώπη «επειδή αναζητούν ασφάλεια, αλλά επειδή θέλουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν στους καταυλισμούς».

«Επιθυμούν μια γερμανική ζωή, ίσως μια σουηδική ζωή», όμως «το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει θεμελιώδες δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, μόνο δικαίωμα στην ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», κατέληξε ο Όρμπαν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο