Κλείσιμο

Στην βαμμένη Αψίδα του Θριάμβου ο Μακρόν, εξετάζει κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Επίσκεψη στην Αψίδα του Θριάμβου και τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, που υπέστησαν φθορές κατά τα επεισόδια του Σαββάτου μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομικών, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αμέσως αφότου επέστρεψε στο Παρίσι από την Αργεντινή.

Πλάνα από τοπικά μέσα ενημέρωσης φανερώνουν πως οι διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι συνθήματα διαμαρτυρίας στην βάση της εμβληματικής Αψίδας και προκάλεσαν ζημιές σε ανάγλυφες παραστάσεις και αγάλματα. Ο καθαρισμός είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων σοβαρές φθορές υπέστη άγαλμα της Μαριάν, σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δημοσιογράφοι είδαν αστυνομικούς να προστατεύουν την φλόγα στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη κατά την διάρκεια των συμπλοκών.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη των σωμάτων ασφαλείας και καταστηματάρχες των οποίων τα μαγαζιά υπέστησαν ζημιές.


Ο κ. Μακρόν έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Φελίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Καστανέ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, στον απόηχο των βίαιων ταραχών που εκτυλίχθηκαν σε πολλές περιοχές του Παρισιού χθες, κατά το τρίτο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων από τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι Αρχές προέβησαν σε 412 προσαγωγές που οδήγησαν σε 378 συλλήψεις περίπου τετραπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τουλάχιστον 133 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 24 αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Μακρόν έχει υποσχεθεί πως όσοι βανδάλισαν την Αψίδα του Θριάμβου θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αύξηση στην φορολογία των καυσίμων και γενικότερα για το υψηλό κόστος ζωής.

Τα επεισόδια άρχισαν κοντά στα Ηλύσια Πεδία και στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου οι αστυνομικοί επενέβησαν με χημικά. Στην συνέχεια οι οδομαχίες εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της πόλης.

Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδους απορριμάτων, λεηλάτησαν καταστήματα και προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες. Πολλοί σταθμοί του Μετρό έκλεισαν λόγω των επεισοδίων.

Ο κ. Μακρόν καταδίκασε χθες την βία από το Μπουένος Άιρες, όπου βρισκόταν για την σύνοδο κορυφής του G20, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τις σκηνές βίας.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε από την ένταση των επεισοδίων, με τον δήμαρχο του Παρισιού να αναφέρει πως η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με «κατάσταση εξέγερσης».
 

Πηγή: skai.gr