Στην κυκλοφορία αυθεντικά σκίτσα του Μωάμεθ

Έναντι περίπου 188 ευρώ, ένωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας στη Δανία ανακοίνωσε ότι πωλεί αντίγραφα αμφιλεγόμενου σκίτσου του Μωάμεθ, το οποίο είχε δημοσιευτεί μαζί με άλλα για πρώτη φορά στην δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005, προκαλώντας κύμα βίαιων διαδηλώσεων στο μουσουλμανικό κόσμο.

Χιλιάδες αντίγραφα του σκίτσου, το οποίο έγινε διάσημο και απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα που φοράει ένα τουρμπάνι, το οποίο έχει επάνω ένα αναμμένο φιτίλι και θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί, πωλούνται στην ιστοσελίδα της δανέζικης Εταιρείας για την Ελευθεροτυπία.

Τα αντίγραφα είναι αριθμημένα και φέρουν την υπογραφή του δημιουργού του σκίτσου, Κουρτ Βέστεργκααρντ, διευκρινίζει η ένωση, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω σχολιασμό.

"Μπορείτε τώρα να εξασφαλίσετε ένα αποκλειστικό αντίγραφο του πιο διάσημου σκίτσου της εποχής μας", αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 2005 για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας και η οποία επικρίνει τακτικά τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό.

Ο 73χρονος Κουρτ Βέστεργκααρντ είναι ο ένας από τους 12 σκιτσογράφους που δημοσίευσαν σκίτσα τους με τον προφήτη Μωάμεθ, τα οποία κρίθηκαν προσβλητικά από πολλούς μουσουλμάνους, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2005 στην δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten.

Η δημοσίευση των σκίτσων αυτών προκάλεσε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2006 κύμα βίαιων διαμαρτυριών, κυρίως στον ισλαμικό κόσμο, κατά της Δανίας.

Ο Βέστεργκααρντ έχει έκτοτε δεχθεί απειλές, οι οποίες τον έχουν αναγκάσει να ζει υπό αστυνομική προστασία.

Πέρυσι συνελήφθησαν στη Δανία δύο Τυνήσιοι που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Όμως το δικαστήριο δεν μπορούσε να στηρίξει την ενοχή τους και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.
Πηγή: skai.gr