Στην δημοσιότητα οι τελευταίοι διάλογοι του Κασόγκι με τους δολοφόνους του

Οι φρικιαστικές συζητήσεις της ομάδας εκτελεστών στη Σαουδική Αραβία, η οποία φαίνεται να συνδέεται με την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, αποκαλύφθηκαν στο κοινό για πρώτη φορά από την Τουρκική Daily Sabah.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν ηχογραφηθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2018, πριν και κατά τη διάρκεια του φόνου του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, και ήρθαν στα χέρια των τουρκικών αρχών , οι οποίες διεξήγαγαν και τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση.

Σε μια από τις ηχογραφήσεις ακούγεται η συζήτηση του Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ και του επικεφαλής του Εγκληματολογικού, Δρ. Σάλα Μουχάμεντ Αλ Τουμπάιγκι, ο οποίος ανέλαβε να διαμελίσει το  πτώμα του Κασόγκι.

Ο διάλογος που έχει ηχογραφηθεί αποκαλύπτει την ενοχή τους καθώς και των υπολοίπων που συμμετείχαν.

Μουτρέμπ: Είναι εφικτό να βάλουμε το πτώμα σε μια τσάντα;

Αλ Τουμπάιγκι: Όχι. Είναι πολύ βαρύ και ψηλό. Βασικά, εγώ πάντα δούλευα με πτώματα. Ξέρω πώς να διαμελίζω πολύ καλά. Δεν έχω προσπαθήσει όμως ποτέ σε ζεστό σώμα, αλλά θα τα καταφέρω. Συνήθως βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν διαμελίζω πτώματα. Εντωμεταξύ θα πίνω τον καφέ μου και θα καπνίζω. Μόλις το διαμελίσω, θα τυλίξεις τα μέλη σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλεις σε βαλίτσες και θα τα βγάλεις από το κτήριο.

Ο ανώτερός μου στο τμήμα δεν γνωρίζει τι κάνω. Δεν υπάρχει κανείς να με προστατεύσει, δήλωσε ο Αλ Τουμπάιγκι στην προσπάθεια του να ζητήσει προστασία από τον αρχηγό της ομάδας των εκτελεστών.



Ο Κασόγκι εισέρχεται στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας

Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, τον Κασόγκι υποδέχεται κάποιος γνωστός του. Τον ενημερώνουν ότι στο κτήριο βρίσκεται και ο γενικός πρόξενος Μοχάμαντ Αλ Οτάιμπι. Στην αρχή ακούγεται να τον υποδέχονται με ευγένεια στο γραφείο του πρόξενου, στον δεύτερο όροφο. 

Μόλις μπαίνει στο γραφείο ο Κασόγκι, ο Μουτρέμπ του λέει ευγενικά να καθίσει και στην συνέχεια τον ενημερώνει πως υπάρχει εντολή από την Ιντερπόλ να τον γυρίσουν πίσω στο Ριγιάντ.

Ο Κασόγκι δηλώνει πως δεν υπάρχουν αγωγές σε βάρος του και πως η αρραβωνιαστικιά του τον περιμένει έξω από το προξενείο. Στο μεταξύ ένα άλλο μέλος της ομάδας προσπαθεί να πείσει τον Κασόγκι με πιο επιθετικό τρόπο.

Ο Μουτρέμπ στην συνέχεια τον ρωτάει αν έχει κινητό πάνω του και τι μάρκα, ενώ ο Κασόγκι απαντάει πως έχει δύο iPhone.

Ο διάλογος που ακολουθεί ακούγεται ως εξής:

Μουτρέμπ: Γράψε μήνυμα στον σου.
Κασόγκι: Τι να πω στον γιό μου;
Μουτρέμπ: Θα γράψεις ένα μήνυμα, έλα να το δοκιμάσουμε δείξε το μας.
Κασόγκι: Τι πρέπει να πω; Θα τα πούμε σύντομα;
’γνωστος: Κάνε γρήγορα.
Μουτρέμπ: Θα γράψεις κάτι του τύπου «είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχήσεις αν δεν με βρεις στο τηλέφωνο».
Κασόγκι: Δεν θα πω ότι είμαι θύμα απαγωγής.
’γνωστος: Βγάλε το παλτό σου.
Κασόγκι: Πώς είναι δυνατό να γίνονται τέτοια πράγματα μέσα σε προξενείο; Δεν γράφω τίποτα.
’γνωστος: Τελείωνε.
Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.
Μουτρέμπ: Γράψτε το κ. Τζαμάλ. Γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε, διότι στο τέλος θα σας πάμε στη Σαουδική Αραβία, όπως και να έχει, και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα συμβεί.
Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;
Αλ Τουμπάγκι: Θα σε βάλουμε για ύπνο.
Κασόγκι: Μη μου κρατάτε το στόμα κλειστό. Έχω άσθμα. Μην το κάνετε θα με πνίξετε.

Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του Κασόγκι.

Οι δολοφόνοι του είχαν βάλει μια σακούλα στο κεφάλι, η οποία του προκάλεσε ασφυξία και οδήγησε στον θάνατό του.

Στις ηχογραφήσεις ακούγεται να αναρωτιούνται αν έχει ακόμα τις αισθήσεις του και η φωνή ενός από αυτούς να λέει «πίεσε περισσότερο». Στην συνέχεια ακούγονται ήχοι από τον διαμελισμό του.
Στις 1:39 μ.μ. ακούγεται ήχος πριονιού, ειδικού για αυτοψία, και διαρκεί για περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Διπλωματική Κτηνωδία: Τα σκοτεινά μυστικά της δολοφονίας Κασόγκι»  το σημείο όπου έχει πεταχτεί το πτώμα παραμένει άγνωστο.

Για την δολοφονία έχουν κατηγορηθεί αστυνομικοί χαμηλής βαθμίδας, από τους οποίους οι 5 είναι αντιμέτωποι με την θανατική ποινή, ενώ συνολικά τα άτομα που συμμετείχαν στην υπόθεση ανέρχονται στα 21.

Το σώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί ακόμα και το βασίλειο φαίνεται να κρατάει τη σιωπή του για στοιχεία περί αυτού. Μια ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα σε έκθεση που κατέθεσε υποστηρίζει πως το κράτος της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται για την δολοφονία του Κασόγκι.



Στοιχεία για φόνο εκ προ μελέτης

Οι ηχογραφήσεις που έχουν αποκαλυφθεί και αφορούν την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου, δείχνουν με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο και τις προετοιμασίες που έγιναν από το προξενείο και την τοπική διοίκηση.

Στις 28 Οκτωβρίου ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο για τα χαρτιά του γάμου του με την αρραβωνιαστικιά του και επέστρεψε για να τα παραλάβει στις 2 Οκτωβρίου, κάτι που η τοπική διοίκηση γνώριζε.

Η δολοφονία του Κασόγκι θεωρήθηκε ιδιωτική υπόθεση και αποστολή υψηλής μυστικότητας. Αυτό υποδεικνύει πως η δολοφονία του έγινε με την συγκατάθεση του βασιλείου. Μάλιστα είχαν συζητηθεί και εναλλάκτικές.

Μια μέρα πριν τη δολοφονία, υπήρξε συζήτηση μεταξύ ανδρών αγνώστων στοιχείων ειπώθηκε ότι μια επιτροπή από την Σαουδική Αραβία θα έφτανε την επόμενη μέρα και ότι θα κάνουν κάτι στο γραφείο του ενός, στο προξενείο. Στην συζήτηση ακούγεται πως εκείνη τη μέρα δεν θα υπάρχει προσωπικό σε εκείνο το γραφείο.

Τότε ο ένας εκ των δύο που συζητούν λέει: «Οκ, θα είμαι στο προξενείο στις 8 το πρωί. Ο άνδρας που θα έρθει στο προξενείο λέγεται κ. Μάχα (ψευδώνυμο) και θα εισέλθει με άδεια από τον διευθυντή της επιτροπής.»

Πηγή: Daily Sabah