Στην αντεπίθεση η Huawei: Μηνύει τον Καναδά για τη σύλληψη της Μενγκ

Στην αντεπίθεση περνάει ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei για τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δικηγόροι της Μενγκ κατέθεσαν μήνυση στην καναδική κυβέρνηση, την καναδική υπηρεσία συνόρων και την ομοσπονδιακή αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η πελάτισσά τους κρατήθηκε, της έγινε σωματική έρευνα και ανακρίθηκε επί τρεις ώρες κατά παράβαση των συνταγματικών της δικαιωμάτων. 

Οι καναδικές αρχές συνέλαβαν τη Μενγκ στο Βανκούβερ στις 1 Δεκεμβρίου μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της και της Huawei Technologies Co, απεικονίζοντας την εταιρεία ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei κατηγορείται για τραπεζική απάτη προκειμένου να παραβιάσει αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας την Παρασκευή, οι δικηγόροι της Μενγκ δηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι καναδικές αρχές έλαβαν αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του Καναδικού Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. 

Προσθέτουν ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Καναδικών Συνόρων (CBSA) καθυστέρησαν σκόπιμα την άμεση εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και υπέβαλαν παράνομα τη Μενγκ σε κράτηση, έρευνα και ανάκριση για να εξαγάγουν στοιχεία από αυτήν πριν τη σύλληψή της.

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ