Στη Ρωσία ο Σαρκοζί

Στη Μόσχα αναμένεται να φτάσει το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με το ρώβσο ομόλογό του.

Πούτιν και Σαρκοζί αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ του ρωσικού κολοσσού "Γκαζπρομ" και της γαλλικής "Τοτάλ" καθώς και τις πιθανότητες συνεργασίας για την κατασκευή νέου επιβατικού αεροσκάφους από την EADS και την αντίστοιχή της ρωσική εταιρεία.

Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για το Κοσυφοπέδιο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε συνέντευξη του σε ρωσική εφημερίδα ο Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση "περαιτέρω κυρώσεων" κατά του Ιράν και έναρξη διαλόγου με την Τεχεράνη εφόσον συμμορφωθεί και παραιτηθεί από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία είναι αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας (το Μάιο) ο Νικολά Σαρκοζί έχει επισκεφθεί ως ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους την Γερμανία και την Πολωνία, όμως δεν είχε επισκεφθεί την Ρωσία.

Ωστόσο, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο γάλλος πρόεδρος έχει ήδη συνομιλήσει, στο πλαίσιο της συνόδου των Οκτώ πλουσιότερων κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς), η οποία διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο.
Πηγή: skai.gr