Κλείσιμο

Στη Μόσχα η δίκη Χοντορκόφσκι

Δικαστήριο της Μόσχας έκρινε  ότι ο πρώην πρόεδρος γενικός διευθυντής του ενεργειακού ομίλου \Ιoukos\, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρέπει να δικαστεί στη Μόσχα και όχι στη Σιβηρία όπου κρατείται ήδη από το 2005, δικαστική απόφαση που χαρακτηρίστηκε νίκη για τους συνηγόρους υπεράσπισης του Χοντορκόφσκι.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Μόσχας Ανα Ουάστσοβα μιλώντας στους δημοσιογράφους βεβαίωσε ότι ο Χοντορκόφσκι για την νέα κατηγορία που θα αντιμετωπίσειεπισύρει 15ετή κάθειρξηεκρίθη ότι πρέπει να δικαστεί στη Μόσχα και όχι στην πόλη Τσίτα της ανατολικής Σιβηρίας όπου κρατείται τελευταία.

Κατά τον συνήγορο του Χοντορκόφσκι, Γιούρι Σμιτ, η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι ο πελάτης του \πρέπει να μεταφερθεί τώρα στη Μόσχα\ ενόψει της δίκης του.

Όμως ένας Εισαγγελέας μπορεί να κάνει έφεση στην ανωτέρω δικαστική απόφαση.

Η Τσίτα είναι πολύ κοντά στα κινεζικά σύνορα, 6.500 χλμ. από την Μόσχα.

Για υπεξαίρεση ποσών και φοροδιαφυγή ο Χοντορκόφσκι εκτίει ποινή εννέα ετών κάθειρξης. Η έκτιση ξεκίνησε στη Μόσχα, απ\' όπου σύντομα ο κρατούμενος, αφού εκδήλωσε βούληση να εκλεγεί βουλευτής Μόσχας, μεταφέρθηκε τελικά σε παραμεθόρια φυλακή.

Η νέα δίωξή του που επισύρει την 15ετή κάθειρξη, για ξέπλυμα χρήματος, απαγγέλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου φέτος.

Η υπεράσπιση Χοντορκόφσκι δηλώνει ότι η δίωξη είναι πολιτική και το Κρεμλίνο φρόντισε να μεταφερθεί τόσο μακριά για να καταρρακωθεί το ηθικό του πελάτη τους.
Πηγή: skai.gr