Κλείσιμο

Στη Μέση Ανατολή η Ράις

H αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο πλαίσιο των προσπαθειών επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται στην περιοχή στις 18 Φεβρουαρίου, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ούτε από αμερικανική πηγή.

Η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ δήλωσε ότι ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας όσο η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν επισήμως αρχίσει τις διαπραγματεύσεις του στα τέλη Νοεμβρίου στις ΗΠΑ με τη διάσκεψη της Αννάπολις όπου δεσμεύτηκαν για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πριν από το τέλος του 2008.

Ωστόσο μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη εδώ και ένα χρόνο, και οι βομβαρδισμοί της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία σε απάντηση της εκτόξευσης ρουκετών στο νότιο Ισραήλ δυσχεραίνουν το κλίμα στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.
Πηγή: skai.gr