Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα μεταβεί από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στην προσπάθεια να ενισχύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, παρά την πολιτική κρίση στο Ισραήλ, η οποία αποδυναμώνει τον πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ.

\"Θα συναντηθεί με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους για να συζητήσει τις προόδους που έχουν επιτευχθεί επί του εδάφους προκειμένου να εφαρμοσθούν οι υποχρεώσεις των δύο μερών σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη, και τις εν εξελίξει προσπάθειες προκειμένου να καταλήξουμε φέτος σε μία συμφωνία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει εν ειρήνη δίπλα στο Ισραήλ\", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί κυρίως με την ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας. Αναμένεται επίσης να μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Σαλάμ Φαγιάντ.

Προηγουμένως, η Ράις θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των δωρητών για το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου στο Παρίσι.

Θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες που θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία στις 13 και 14 Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr