Στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις

Για 24 ολόκληρες ώρες έμειναν αναρτημένες στο διαδίκτυο οι φορολογικές δηλώσεις πολιτών στην Ιταλία, γεγονός που αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα σε σφάλμα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2005 οι Ιταλοί φορολογούμενοι, μαζί με τη διεύθυνσή τους και άλλα προσωπικά δεδομένα βρέθηκαν δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα την εφορίας, στην οποία είχε πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Όταν αντελήφθη το λάθος, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή παρενέβη και έκλεισε την ιστοσελίδα, η οποία όμως ήδη είχε δεχτεί χιλιάδες επισκέψεις από πολίτες που ήθελαν να μάθουν τα εισοδήματα πλούσιων και επωνύμων, αλλά και το τι δήλωσε στην εφορία ο γείτονας τους.

Έτσι, όλοι έμαθαν ότι ο μεγαλοβιομήχανος ρουχισμού, Λουτσιάνο Μπένετον, δήλωσε στην εφορία εισόδημα 1.635.772 ευρώ, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο πάνω από 4 εκ. ευρώ, ενώ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι περισσότερα από 3,5 εκ. ευρώ.

Το υπουργείο πάντως, υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας αυτής, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κίνηση στόχευε στην ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως ένα ακόμα επεισόδιο του \"πολέμου\" μεταξύ της απερχόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και του κεντροδεξιού συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πηγή: skai.gr