Στα Σκόπια ο Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Γκιουλ υπενθύμισε την υποστήριξή που προσέφερε η χώρα του για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία και στο μέλλον θα υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση του σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Γκιουλ υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.

Ο κ. Γκιουλ τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι "τέτοια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου".

Την Κυριακή 4 Μαΐου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στην Οχρίδα, ο κ. Γκιουλ θα έχει επίσημη συνάντηση στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Τσερβένκοφσκι.

Στη συνάντηση αυτή, οι πρόεδροι των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Πηγή: skai.gr