Θανάσης Γκαβός

Αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση για δάνειο οικονομικής διάσωσης υπέβαλε η παλαιότερη εταιρεία οργανωμένων ταξιδιωτικών πακέτων Thomas Cook, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
 
Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν πει ότι η βρετανική εταιρεία πρέπει να βρει 200 εκατομμύρια λίρες επιπροσθέτως των 900 εκατομμυρίων που είχαν εξασφαλιστεί από την κινεζική Fosun για να είναι εξασφαλισμένη σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετα χρήματα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών  
 
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Πηγές κοντά στην εταιρεία λένε ότι υπάρχει σοβαρή προοπτική κρατικής επέμβασης, ωστόσο σε αντίστοιχες πρόσφατες περιπτώσεις η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να μην αναμιχθεί.
 
Μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και ταλαιπωρία για τους περίπου 600.000 πελάτες της που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές με κάποιο από τα πακέτα της Thomas Cook. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1841, απασχολεί 22.000 υπαλλήλους, 9.000 εκ των οποίων στη Βρετανία. Εξυπηρετεί 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες.
 
Σε περίπτωση κατάρρευσης της Thomas Cook, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας έχει καταρτίσει σχέδια για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού Βρετανών από την εκκένωση της Δουνκέρκης, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.