Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: Η προκλητική φιέστα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι κατοχικές αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Ερντογάν, με την παρουσία του στην Αμμόχωστο προβαίνει στην ιταμότερη, από το 1974, πρόκληση κατά του κυπριακού ελληνισμού.

Θα συνοδεύεται από 8 υπουργούς της κυβέρνησης του, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, και τον κυβερνητικό εταίρο του και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και 16 βουλευτές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ.

Στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αργά το μεσημέρι, ο Ερντογάν αναμένεται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί. Επίσης, το αεροδρόμιο των Κατεχομένων θα εξυπηρετήσει μόνο το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά την διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Αντιδράσεις

Για «πρωτοφανή πρόκληση» έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημειώνοντας ότι η  ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. «Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση.  

Από την πλευρά της, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε χθες τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ενέργειες αυτές, τόνισε, προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο θα εγκρίνουν σήμερα κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, το οποίο θα σταλεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γ.Γ. των Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ