Στα 180 λέβα ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία

Σε 180 λέβα (περίπου 90 ευρώ) προσδιόρισαν τη Δευτέρα, τον κατώτατο μισθό στη Βουλγαρία για το 2007 οι κομματικοί αρχηγοί του κυβερνητικού συνασπισμού Σεργκέι Στανίσεφ, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και Αχμέτ Ντογκάν.
Βούλγαροι αναλυτές σχολιάζουν ότι με τον τρόπο αυτό, το «Συμβούλιο Συνασπισμού», όπως αποκαλείται το ανώτερο όργανο της τρικομματικής συμμαχίας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αφού κατάφερε μετά από κατ` ιδίαν συζήτηση των αρχηγών να βρει τη «χρυσή τομή» στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
Ο κατώτατος μισθός είχε προκαλέσει προβλήματα στον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό, αφού οι Σοσιαλιστές του Στανίσεφ ζητούσαν 190 λέβα, το Εθνικό Κίνημα Συμεών Β` 180 και το κόμμα του Ντογκάν 200.
Με αυτή τη «σολομώντεια λύση» στην εισοδηματική πολιτική, βάσει της οποίας οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,5%, η «τρόικα» του κυβερνητικού συνασπισμού έδωσε απάντηση και στο αίτημα του υπουργού Αμυνας κ. Μπλιζνάκοφ, ο στρατός να λάβει τουλάχιστον 2,6 % του ΑΕΠ στο 2007.
"Δεν υπάρχουν λεφτά», ήταν μέχρι σήμερα η απάντηση που έδινε συνεχώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Ορεσάρσκι στο αίτημα αυτό, δίχως την ικανοποίηση του οποίου θα τεθεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο η πλήρης επαγγελματοποίηση του βουλγαρικού στρατεύματος (η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 14 μήνες) αλλά και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, για τα οποία η Βουλγαρία έχει αναλάβει δέσμευση στο ΝΑΤΟ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σημερινή του συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Συμεών Νικόλοφ.
Λύση στο θέμα ήρθε να δώσει το υπουργικό συμβούλιο ανακοινώνοντας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι οι πόροι για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσεγγίσουν την επόμενη χρονιά το 2,55% του ΑΕΠ.
Πηγή: ΑΠΕ.
Πηγή: skai.gr