Σρι Λάνκα: Μέσω τηλεόρασης θα μεταδοθεί η λειτουργία μετά το μακελειό

Η καθολική εκκλησία της Σρι Λάνκα θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή μια κλειστή λειτουργία που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, καθώς οι άλλες λειτουργίες που ήταν προγραμματισμένες ακυρώθηκαν εξαιτίας των απειλών για επιθέσεις στη χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 21ης Απριλίου που κόστισαν τη ζωή σε 257 ανθρώπους.

Οι δημόσιες λειτουργίες ακυρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, όμως θα πραγματοποιηθεί μία λειτουργία υπό τον καρδινάλιο Μάλκολ Ραντζίτ η οποία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση.

Ο καρδινάλιος Ραντζίτ, που είναι και αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο, δήλωσε την Πέμπτη ότι «αξιόπιστη πηγή» τον είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιθέσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που τον οδήγησε να αποφασίσει την ακύρωση των λειτουργιών της Κυριακής για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, στόχος θα ήταν ο καθεδρικός ναός Τεουάτε, στην περιφέρεια του Κολόμπο, και ο στρατός ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες για να ελέγχουν την περιοχή.

«Δεν εντοπίστηκε κανένα εκρηκτικό, αλλά ενισχύσαμε τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή», δήλωσε πηγή της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα σκοπεύει να ανοίξει τα δημόσια σχολεία τη Δευτέρα, όμως η καθολική εκκλησία διευκρίνισε ότι τα σχολεία που διαχειρίζεται εκείνη θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι νεοτέρας».

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Σρι Λάνκα, ο Ανίλ Τζασίνγκε, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών ανέρχεται σε 257, μετά τον θάνατο ανθρώπων που νοσηλεύονταν τραυματίες.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν αναγνωρίσει 42 αλλοδαπούς που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις αυτές. Πολλοί αλλοδαποί εξακολουθούν να αγνοούνται και ενδέχεται να είναι μεταξύ των πτωμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το βράδυ.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ενδέχεται να διαφεύγουν της σύλληψης, αν και «οι περισσότεροι υπεύθυνοι» έχουν ήδη συλληφθεί.

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε αν υπάρχουν και άλλοι μυστικοί πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Θα φροντίσουμε να εξαλείψουμε την τρομοκρατία του ΙΚ στο έδαφός μας», τόνισε χθες Παρασκευή.

Στο μεταξύ οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 21ης Απριλίου ριζοσπαστικοποίησε τους βομβιστές αυτοκτονίας μέσω του Διαδικτύου.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα, από μια τοπική ισλαμιστική οργάνωση, την National Τhowheeth Jammath (NTJ), την οποία ίδρυσε ο ακραίος ιερωμένος Ζάχραν Χάσιμ.

Ο Χάσιμ σκοτώθηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στο ξενοδοχείο Shangri-La του Κολόμπο. Είχε πείσει δύο αδέλφια από μια πλούσια οικογένεια, τον Ίλχαμ και τον Ίνσαφ Ιμπραχίμ, να εξαπολύσουν μαζί του τις βομβιστικές επιθέσεις.

Οι αδελφοί Ιμπραχίμ προέρχονταν από μια οικογένεια εμπόρων καρυκευμάτων και ζούσαν σε πολυτελές προάστιο του Κολόμπο. Ήταν πιστοί μουσουλμάνοι, αλλά το έκρυβαν και δεν ήταν ενεργά μέλη σε κάποιο τέμενος.

«Πιστεύουμε ότι οι δύο αδελφοί χρησιμοποίησαν τα χρήματα από το εμπόριο καρυκευμάτων για να χρηματοδοτήσουν τις επιθέσεις», εξήγησε ένας ερευνητής της αστυνομίας. «Φαίνεται ότι η στρατολόγησε έγινε μέσω του Διαδικτύου, του Facebook και του YouTube», συνέχισε.

Ερευνητές και αξιωματούχοι της μουσουλμανικής κοινότητας εκτιμούν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν και να οργανώσουν τις επιθέσεις.

«Πιστεύουμε ότι ο Ζάχραν ριζοσπαστικοποίησε τους ανθρώπους αυτούς μέσω του Facebook», δήλωσε ο Αμπντούλ Ράζικ επικεφαλής της μετριοπαθούς μουσουλμανικής οργάνωσης Ceylon Thowheed Jammath (CTJ). «Κυρίως στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε καλούσε ανοικτά στον φόνο μη μουσουλμάνων», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα κατηγορούνται ότι δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, αν και διέθεταν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επικείμενες επιθέσεις.

Πολλοί μουσουλμάνοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ενημέρωσαν επανειλημμένα τις αρχές της Σρι Λάνκα για τον ακραίο λόγο του Ζάχραν Χάσιμ, χωρίς αυτές να λάβουν μέτρα εναντίον του.

«Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να κλείσουν τη σελίδα στο Facebook του Ζάχραν διότι μόλυνε τα μυαλά των μουσουλμάνων της Σρι Λάνκα», επεσήμανε ο Ράζικ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ