«Σπουδαίες συναντήσεις» στην πρώτη μέρα της συνόδου Τραμπ - Κιμ

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη ημέρα συναντήσεων που είχε στο Ανόι με τον ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν.

«Σπουδαίες συναντήσεις και δείπνο σήμερα στο Βιετνάμ […] Πολύ καλός διάλογος», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κιμ και τις διευρυμένες επαφές που είχαν κατόπιν με συνεργάτες τους, συμπληρώνοντας πως προσβλέπει στην συνέχιση των συζητήσεων αύριο Πέμπτη.

Δεν είναι πάντως ακόμα σαφές εάν θα υπάρξει κοινό πολιτικό ανακοινωθέν στο τέλος των αυριανών συναντήσεων.


Αντικείμενο της δεύτερης συνόδου Τραμπ - Κιμ είναι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, δεδομένου ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαμηνύσει πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει σταματήσει πλήρως τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Στα θετικά ωστόσο είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει δοκιμάσει πυρηνικά όπλα ή βαλλιστικούς πυραύλους επί 15 μήνες.

Παλιότερα η Ουάσιγκτον είχε διαμηνύσει πως δεν θα αποκλιμακώσει τις οικονομικές πιέσεις που έχει επιβάλει στον Βορρά προτού διαπιστώσει μεγάλα βήματα προς πλήρη αποπυρηνικοποίηση.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο κ. Τραμπ έχει στείλει σινιάλα πως είναι διατεθειμένος να επιβραβεύσει με κάποιον τρόπο και μικρότερα, ενδιάμεσα βήματα από την πλευρά του καθεστώτος Κιμ.

Σημειώνεται πως στις σημερινές επαφές απών ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, που διακρίνεται για την χρόνια επιθετική ρητορική του όσον αφορά την Βόρεια Κορέα.
Πηγή: skai.gr