Spiegel: «Το φάντασμα της Αμμοχώστου»

Το περιοδικό Spiegel φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το φάντασμα της Αμμοχώστου». Πρόκειται για την προσπάθεια της Τασούλας Χατζητοφή να επισκεφθεί το πατρικό της σπίτι στην οδό Εσπερίδων 41 στα Βαρώσια τον περασμένο Ιούλιο, 3 μέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή. Η ημέρα της εισβολής ήταν στις 20 Ιουλίου του 1974. «Η μητέρα της είχε κρύψει την Τασούλα και τις αδερφές της στο υπόγειο, είχε ξεβιδώσει μια πρίζα και τους έδειξε πώς να προκαλούν βραχυκύκλωμα. Κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν έπρεπε να την αγγίξει ζωντανή. Η Τασούλα ήταν 15...Η Τασούλα ήταν το κορίτσι από την Αμμόχωστο που πήγε στην Ευρώπη, σπούδασε πληροφορική και την κατάλληλη στιγμή ίδρυσε μια εταιρεία που εκπαίδευε υπαλλήλους διεθνών εταιρειών, οι οποίοι ασχολούνται με υπολογιστές. Ο πρώτος πελάτης της ήταν η Royal Dutch Shell, έκανε το πρώτο της εκατομμύριο όταν ήταν 29. Σύντομα έτρωγε μαζί με τη βασίλισσα Βεατρίκη, φορούσε ρούχα σχεδιαστών αλλά όμως δεν ξέχασε το νησί της». Βοήθησε πολύ στο να ανακαλυφθούν χαμένοι θησαυροί της πατρίδας της που κλάπηκαν και διακινήθηκαν μέσα από το παράνομο εμπόριο τέχνης.

Στο οδοιπορικό η Τασούλα Χατζητοφή κοιτάζει συγκινημένη κτήρια και δρόμους και προσπαθεί να ξεγελάσει Τούρκους στρατιώτες για να καταφέρει να δει μετά από 47 χρόνια το σπίτι της. «Θέλει να μιλήσει στον Ερντογάν μετά την εμφάνισή του στην Αμμόχωστο, να τον ρωτήσει αν θέλει να προσευχηθεί μαζί της στην εκκλησία της. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα ήθελε να του στείλει ένα μήνυμα». Το σημείωμα θα λέει τα εξής: «Θα προσευχηθώ για εσάς ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση και να σταματήσετε να μας προκαλείτε πόνο. Προσπαθήστε να σώσετε την ψυχή σας γιατί τα φαντάσματα της Αμμοχώστου θα σας στοιχειώσουν. Τα δάκρυά μας δεν χωράνε σε κανένα τζαμί. Κανένα τζαμί δεν θα είναι αρκετά μεγάλο για να σώσει την ψυχή σας. Δώστε μου μια ώρα του χρόνου σας, οπουδήποτε σε αυτόν τον πλανήτη. Ας μιλήσουμε για αλήθεια, ειρήνη και συμφιλίωση. Με εκτίμηση, Τασούλα Χατζητοφή, ένα φάντασμα από την Αμμόχωστο. Εκτός αυτού πάντως «ο δικηγόρος της Τασούλας Χατζητοφή στην Αθήνα εξετάζει εάν αγωγή κατά του Ερντογάν προσωπικά έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η Χατζητοφή σχεδιάζει το φθινόπωρο μια πορεία στην Αμμόχωστο. Εκατοντάδες εκτοπισμένοι θα ντυθούν φαντάσματα και θα πάνε στα σπίτια τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι Ταλιμπάν

«Η θριαμβευτική επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία» είναι τίτλος άρθρου στη Welt, το οποίο σημειώνει: «Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήταν εύθραυστη εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα που πολλοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, η διαμάχη για τους πρόσφυγες αποκτά νέα διάσταση.». Το δημοσίευμα ενημερώνει ότι «η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής των περισσότερων προσφύγων στον κόσμο, αλλά ο τουρκικός πληθυσμός επί τόπου διάκειται εχθρικά προς τους πρόσφυγες. Οι ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική ορισμένων πολιτικών πυροδοτούν εντάσεις. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Αφγανιστάν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των Ταλιμπάν, επιτείνει τη διένεξη. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα φτάνουν στην ανατολική Τουρκία 500 έως 2000 Αφγανοί».

Και το άρθρο σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος. «Η Τουρκία δεν θα είναι ούτε ο συνοριοφύλακας ούτε ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επαφίενται στη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για τους πρόσφυγες  -  και τις συχνά παράνομες επαναπροωθήσεις των Ελλήνων μεθοριακών υπαλλήλων στη Μεσόγειο - η οποία ρυθμίζει τη μετανάστευση στα νοτιοανατολικά της ΕΕ.

Η Σούζαν Φράτσκε, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Μετανάστευσης με έδρα την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, εκτιμά πως ‘ακόμη και η εφαρμογή της συμφωνίας στην αρχική της μορφή είναι απίθανο να οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω παραχωρήσεις. "Ενώ το καθεστώς χωρίς βίζα εξακολουθεί να έχει μια ορισμένη προτεραιότητα, υπάρχουν τώρα άλλα θέματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΕ να τα εφαρμόσει", λέει η ειδικός. Η Φράτσκε αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο... Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στη διαμάχη και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις ούτε στο μέλλον ούτε καν εάν πρόκειται για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, υποστηρίζει η αναλύτρια».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW